Na današnji dan poginuo je srpski hajdučki harambaša Petar Pecija Popović

10/09/2022 14:24

Na današnji dan poginuo je srpski hajdučki harambaša Petar Pecija Popović

Na današnji dan, 10. septembra 1875. godine, poginuo je srpski hajdučki harambaša Petar Pecija Popović.

Petar Pecija Popović je bio borac i hajduk u ustancima srpskog naroda u Bosni pod Osmanskim carstvom. U ranoj mladosti se pridružio hajdučkim četama, a brzo je postao i vođa jedne.

Rođen je 1826. godine, u Buševiću, u blizini Bosanske Krupe.

Najviše je delovao na prostoru Knešpolja, gde je predvodio dve bune.

Pecijina buna

Petar je bio vođa ustanka, Pecijine bune, 1853. godine, kada je pokušao da prebaci tovar oružja borcima bosanskohercegovačkog ustanka protiv Turaka, kod Gaštice. Posle propasti bune povukao se u planine, odakle je napadao turske jedinice.

Tokom 1875. godine izbio je trogodišnji bosanskohercegovački ustanak, a Pecija je sakupljao čete ustanika širom severne Bosne.

FOTO:www.palankadanas.com

Sa četom od pedesetak ljudi, 8. septembra je pokušao da prebaci oružje, međutim morao je da se povuče i sačeka pomoć od ostalih ustanika, jer su Turci krenuli u napad.

Sledećeg dana, u pomoć je pristigao i Ostoja Jagnjetović Kormanoša sa šezdesetak ljudi. Zajedno su uspeli da razbiju jedan turski odred. Ubrzo su počeli i da prebacuju oružje, a akcija je trajala tokom cele noći uz poneku čarku s turskim trupama.

U međuvremenu, turskim odredima se pridružilo još 500 vojnika.

Kako je Pecija očekivao takav razvoj situacije, podelio je svoje snage u četiri grupe i postavio ih je na četiri strane. Njegova namera je bila da opkole glavninu turskih vojnika. Nažalost, Turci su saznali za njegov plan i napadali su jednu po jednu ustaničku grupu i sve ih uništili.

Pecija je naredio povlačenje preko Save, ali niko od ustanika nije stigao da je pređe.

Narodna tradicija kaže da je Pecija bio jedini ustanik koji je uspeo živ da se dočepa obale. Nakon što je isplivao, okrenuo se ka Turcima i uzviknuo: “Turci, evo Pecije živa”. U tom trenutku je stradao.

Trgovac iz Bosanske Dubice, Ostoja Kosović, jedan od malobrojnih ustanika koji su preživeli ove događaje, kasnije je objasnio da je metak koji je usmrtio Peciju, stigao s austrijske strane.

10/09/2022 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga