Šta bi se dogodilo kada bi Mesec nestao?

29/05/2016 09:25

Šta bi se dogodilo kada bi Mesec nestao?

Mesec je Zemljin prirodni satelit, čija uloga je veoma značajna jer utiče na određene prirodne pojave na našoj planeti. A šta bi se desilo kada bi odjednom – nestao?

Na udaljenosti od oko 384.400 kilometara, Mesec je najbliže nebesko telo Zemlji, a bez njega ne bismo mogli da zamislimo nebo – ali i još mnogo toga, o čemu možda i ne razmišljamo.

Ovo nebesko telo nastalo je pre oko 4,5 milijarde godina, sudaranjem kometa u svemiru i od tada utiče na Zemlju i mnoge pojave na njoj.

mesec

Da li uopšte možete da zamislite nebo bez Meseca?

Šta bi bilo kada bi nestao Mesec?

Za početak, veoma je važno na koji način je Mesec nestao. Ako nestane uništavanjem Zvezde Smrti tako da njegovi delovi ostanu da lebde u našoj orbiti – onda bi njegov uticaj na Zemlju ostao manje-više isti. Sem što više ne bi bilo lepog pogleda na Mesec u vedrim noćima. 🙂

Kada bi komadi meseca i dalje kružili oko naše Zemlje oni bi i dalje reflektovali solarnu svetlost, a noćno nebo bi bilo još sjajnije.

Međutim, ukoliko bi Mesec bio jednostavno uklonjen, ne ostavljajući za sobom ni jedan deo, ovo bi u velikoj meri poremetilo mnoge procese na Zemlji.

Za početak ovo bi uticalo na gravitaciju, a promenio bi se i proces plime i oseke, koji sada naš Mesec reguliše. Bez Meseca ne bi nestala plima i oseka, već bi se voda kretala na drugačiji način – pratila bi Sunce, zbog čega bi izazivala svakodnevne visoke plime na celoj planeti.

Bez Meseca proces plime i oseke bi bio poremećen

Bez Meseca proces plime i oseke bi bio porpuno promenjen

Ono što bi takođe postalo izvesno i svakodnevno – jesu zemljotresi i vulkanske erupcije, a najradikalna promena izazvana nepostojanjem Meseca je svakako – promena putenje Zemljine ose.

Uloga Meseca u “životu” Zemlje je i da bude neka vrsta amortizera koji omogućava Zemlji da se nesmetano kreće svojom putanjom. Bez Meseca Zemlja bi se kretala kao na primer Mars, zbog čega bi dolazilo do ekstremnih klimatskih promena. Posledica ovih klimatskih promena bila bi fatalna, jer bi se izgubili uslovi za žitov kakve danas poznajemo – doduše, tek za milion godina!

29/05/2016 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga