Saveti za uspešno školovanje

13/10/2014 11:33

Saveti za uspešno školovanje

U SAD-u je sprovedena studija u kojoj su đaci, roditelji i profesori pitani jedno pitanje: Koji savet za uspešnu školsku godinu bi dali tinejdžeru? Svako je dao po pet saveta i evo šta su rekli:

Učenik osnovne škole:

1. “Dajte sve od sebe. Ne može svako dobiti peticu, zato je bitno da date od sebe sve što možete. Sve dok je to najbolje što možete, to znači da ste dali sve što imali.”

2. “Nemojte spavati na časovima…možda vam promakne nešto zaista bitno, plus je očigledno da ne dajete sve od sebe ako spavate na času.”

3. “Nemojte provocirati nastavnike. To je veoma loš način da počnete školsku godinu.”

4. “Nemojte kasniti na časove. Budite uvek spremni i ne preskačite nastavu.”

5. “Budite fini prema ljudima. Ophodite se prema njima onako kako želite da se drugi ophode prema vama (da, to uključuje i nastavnike).”

Učenik srednje škole:

 1. “Nemojte samo da počnete sa pozitivnim stavom, održavajte taj isti stav tokom cele godine; sve to je veoma korisno i vašim prijateljima i profesorima. Takođe, bićete mnogo efikasniji i školska godina će vam samo proleteti. Pozitivan stav je takođe veoma koristan kako biste obavili zadatak koji vam je zadat.”

2. “Dobro se organizujte. Škola ume da bude jako frustrirajuća, kada imate puno domaćih zadataka, tako da je najlakši način da izbegnete stres tako što ćete lepo organizovati vaše obaveze.”

3. “Ukoliko odsustvujete iz škole na nekoliko dana, saznajte šta se radilo u školi i odradite lekcije koje ste propustili. Najbolja osoba koja vas može uputiti u to šta ste propustili je vaš profesor jer je upravo on stručnjak na času – a ne vaši drugovi.”

4. “Klonite se stresnih situacija i drame. Jedina loša stvar u vezi škole je povremen stres i drama. Sve ovo možete izbeći koncentrisanjem na posao. Ukoliko niste u potpunosti koncentrisani na lekciju nećete moći da pratite gradivo i prilikom izrade domaćih zadataka nećete znati o čemu se radi.”

5. “Ukoliko ste u vezi možete biti u potpunosti fokusirani na tu osobu…što nije loša stvar, ali nije ni dobra. Ukoliko previše vremena provodite sa tom osobom, ona će vam verovatno dosaditi. Tako da biti u vezi tokom škole nije baš najmudrija odluka za vas u obrazovnom smislu, ali ukoliko vam ne skreće pažnju sa škole ne bi trebalo da bude problema.”

Roditelj tinejdžera:

1. “Prvi savet koji želim da dam je da verujete u sebe i da pokušate da uradite pravu stvar u pravo vreme. Ponekad ljudi rade ono što je “kul” u odnosu na ono što je bezbedno i lepo.”

2. “Koncentrišite se na rad u školi. Obratite pažnju na času i radite domaće zadatke.”

3. “Ne odugovlačite kada treba da učite ili da radite domaći zadatak.”

4. “Budite veoma selektivni što se tiče drugova. Nemojte se sprijateljiti s nekim ko ima loš uticaj na vas. Ne sudite osobi, ali ukoliko čini da se osećate neugodno, ili ukoliko imaju ideju o dobrom i lošem suprotnu od vaše, možda bi najpametnije bilo da izbegavate tu osobu. Okružite se ljudima koji mogu da se razvijaju u nekom pozitivnijem smeru.

5. “Stvorite sreću u životu tako što nećete kriviti sebe za svaku sitnicu. Ukoliko vam ne ide najbolje, zatražite pomoć. Niko nije savršen u svemu.”

Profesor srednje škole:

1. “Pronađite resurse koji su vam dostupni.”

2. “Smislite plan ili raspored koji će vam pomoći da rasporedite vreme nakon škole. Prioritete postavite na školu, sport, porodicu, društvo i rasporedite vreme onim redom koji je je vama najvažniji.”

3. “Postavite lične ciljeve za svaki od časova koji pohađate i podelite ih sa svojim profesorom. Oni će umeti da cene vašu posvećenost i poštovati vašu odgovornost.”

4. “Pridružite se nekoj grupi za vannastavne aktivnosti! Ovo je vreme u vašim životima kada treba da shvataite šta vas tačno interesuje…dakle uključite se u tu vrstu aktivnosti i saznajte šta je ono što bi želeli da radite u životu.”

5. “Uvek budite iskreni prema svojim profesorima (i prema svima drugima). Ako imate problema kod kuće i zaboravili ste da uradite domaći zadatak, nemojte lagati o tome. Profesori će poštovati vašu iskrenost.

13/10/2014 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga