Roditelji da li razgovarate sa decom?

10/05/2021 19:21

Roditelji da li razgovarate sa decom?

Tinejdžeri često deluju zauzeto predstavljajući da im je dan ispunjen sadržajima, a u većini slučajeva, oni žude za razgovorom sa roditeljima. Prema ocenama psihologa, roditelji ne primećuju da adolescenti njihovi žele komunikaciju, najpre zato što tinejdžeri ne umeju da pokažu tu želju. Taj period života je najranjiviji u odrastanju, a isto tako deca više nisu mala da bespogovorno slušaju i slože se sa svakim predlogom roditelja.

Ali, tvrde psiholozi, nisu ni dovoljno zreli da mogu sami da prosuđuju ili donose odluke. Na roditeljima je da prepoznaju potrebu deteta i sa njim razgovaraju, a ne da ostavlju tinejdžeru da bude inicijator razgovora. Deca menjaju tokom odrastanje, pa od pričljivog prelaze u ono koje se povlači u sebe. U pubertetu se ono okreće vršnjačkim grupama i sve manje vremena provodi u društvu roditelja. I upravo zbog toga roditelj treba da pokaže inicijativu i zainteresovanost, jer u suprotnom neće saznati šta se dešava u životu deteta mu.

možda vas zanima i Šta rade tinejdžeri kad im roditelji “popuju”?

Kako bi roditelji bolje razumeli ovaj period, trebalo bi da se preispitaju i vide da li znaju odgovore na pitanja poput: koji je omiljeni film deteta, šta prati na društvenim mrežama, koje ga društvene teme interesuju, pokazuje li sklonost ka društvenom aktivizmu… Ovde je jednako važno i da roditelj poznaje osobe sa kojima se druži njegovo dete, šta čita i prati od muzike.

Stručnjaci skreću pažnju, da možda deluju banalno i besmisleno, ovim pitanjima bi mogla da se povede konverzacija. Međutim, postavljanje pitanja treba da bude iskreno i zainteresovano, bez da dete oseti zapovedni ton. Razgovor će biti uspešan i na dobrom putu, ako se dotaknete teme koja kod tinejdžere budi strast, a to možete ako krenete sa iskrenom željom da saznate kroz kakve promene dete prolazi i šta mu se sve menja u životu.

Kada se radi o izboru prijatelja i poznanika, psiholozi upozoravaju, da roditelj mora biti spreman da mu se izbor detetovog društva možda i neće dopasti. Ovo je vrlo osetljiv teren te ukoliko roditelj zabrani druženje sa njima stvoriće se kontraefekat. Zato je dovoljno biti da se roditelji samo prisete da je i njih tokom odrastanja privlačilo ono štoim je bilo zabranjeno.

saznajte još i Kako da se izborite sa adolescencijom vašeg deteta?

Roditelji su stariji, pa bi samim tim trebalo i da su svesniji i iskusniji i normalno je da mnoge stvari razumeju bolje nego što ih deca možda samo i pretpostavljaju. I upravo iz tog razloga decu ne treba sputavati, već je potrebno da im dozvolite da iznesu svoje mišljenje. Tom prilikom tinejdžeri moraju imati prostora da kažu sve što misle.

Uspešna komunikacija zahteva svakodnevni rad, a svakodnevne pternje, zabrane ili ograničenja nisu uslov za nju. Koliko god da je roditeljima u datom momentu naporno ili smatraju suvišnim, detetu treba argumentovano objasniti zašto im se nešto ne dopada. To je jedini način da se do adolescenata i tinejdžera dopre.

Priholozi još kažu i da ne treba očekivati da će prvi razgovor biti uspešan i baš zato treba na dnevnom nivou razgovarati sa decom. Roditelji ne bi trebalo da imaju izgovore i da se pravdaju prezauzetošću i obavezama. Jer dete treba da je prioritet i na prvom mestu.

 

10/05/2021 19:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga