Šta su to egzoplanete?

23/10/2020 14:55

Šta su to egzoplanete?

Svaka zvezda ima svoje male planete. Tako bar tvrdi većina naučnika koji se bave fenomenima svemira, a i onaj koji je prvi otkrio i definisao egzoplanete.

Sa egzoplanetama nas je upoznao Mičel Major, švajcarski astrofizičar sa Ženevskog univerziteta, ne tako davne 1995. godine. Egzoplaneta 51 Pegasis B, nazvana je po sazvežđu kome pripada- Pegazu. Ova planeta udaljena je od zemlje 50 svetlosnih godina.

Egzoplanete su planete koje kruže oko nekih drugih zvezda koje nisu Sunce. Većina njih su gasoviti džinovi a malo je planeta koje su istog tipa kao Zemlja. To su planete koje ne pripadaju sunčevom sistemu. Istraživanja ukazuju da postoje od 200 do 500 milijardi zvezda samo u našoj galaksiji, Mlečni put sadrži više od 1000 milijardi planeta. Negde oko 100 milijardi je slično zemlji- u tu skupinu spadaju i erkur, Venera i Mars- kamene planete. Gasoviti džinovi, koji su brojniji su i Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

U maju 2016. godine NASA je obavestila javnost da je njihov teleskop „kepler“ otkrio 1284 novih planeta, a procenjuje se da je među njima oko 550 kamenitih. U naseljivu zonu spada 9 novootkrivenih, tako da do sada ukupno znamo za 21 potencialno naseljivu egzo planetu, a najbliža se nalazi na 11 svetlosnih godina od nas.

U maju 2016. godine NASA je obavijestila javnost da je njihov teleskop “Kepler” otkrio 1.284 novih planeta, a procjenjuje se da je među njima oko 550 onih koji pripadaju skupini kamenitih. U naseljivu zonu spada 9 novootkrivenih, tako da je do sada ukupno otkriven 21 potencijalno naseljiv egzoplanet, a najbliži se nalazi na 11 svjetlosnih godina od Zemlje.

Do danas je ukupno otkriveno 3 422 egzoplaneta, najviše zahvaljujući tehnikama posmatranja. Najbolje su istražene one egzoplanete koje su otkrivene kombinacijom većeg broja tehnika. U procesu otkrivanja ovih svemirskih tela koriste se razne zanimljive tehnike, ukupno pet ih je do sad dalo najbolje rezultate.

Spektroskopija- usled delovanja sile gravitacije koja privlači planetu javljaju se oscilacije u kretanju njihove zvezde. Te oscilacije izazivaju treptenje koje stvara promene u svetlosnom spektru zvezde, a tu promenu registruje teleskop.

Gravitacijska optika – na svojoj putanji zvezda i njena planeta prolaze pored drugih, mnogo udaljenih zvezda. Tada se javlja efekat „gravitacijske lupe“, koja osvetljava zvezdu koja se posmatra što omogućava da njena planeta bude zabeležena teleskopom.

Fotometrija- Kada planeta prolazi pored svoje zvezde ona j i pomalo zamračuje, to je pouzdan signal da posmatrana zvezda ima svoju planetu.

Infracrvena fotografija- Teleskopi su opremljeni koronografom koji umanjuje blještavost zvezde i omogućava fotografisanje planete.

Astrometrija- Zvezda i njena planeta dele centar gravitacije, što izaziva oscilovanje zvezde na njenom putu, te oscilacije bivaju zabeležene teleskopom.

23/10/2020 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga