“Defanious” najbolja aplikacija

09/03/2015 10:36

“Defanious” najbolja aplikacija

U finalu takmičenja srednjoškolaca “Met mobile challenge”, koje je organizovao Univerzitet Metropolitan i kompanija Microsoft Srbija, pobedila je mobilna aplikacija “Defanious” namenjena komunikaciji gluonemih osoba.

Zadatak srednjoškolcima bio je da osmisle aplikaciju za mobilni telefon na temu “Kreiraj, uvedi novine i promeni svet”.

Tvorci pobedničke aplikacije su učenici četvrtog razreda gimnazije “Sveti Sava” iz Beograda, kao nagradu dobili su vaučer od 1.000 evra za četvorogodišnje studije na Fakultetu informacionih tehnologija (FIT) i mobilni telefon marke Nokia.

Nagrade je uručila dekan FIT Miroslava Raspopović.

“Ove godine na “Met mobile challeng”-u imamo više učesnika što nam je drago, jer pokazuje da đaci imaju više interesovanja za informacione tehnologije, kao i za njih prepoznatljivu platformu, a to su mobilni uređaji”, rekla je ona.

Prema rečima predstavnika Microsoft Srbija Srđana Božovića, ove godine je na takmičenju učestvovalo 33 tima sa više od 140 đaka, a da je aplikacija koja je pobedila društveno korisna.

Nikola Vojnović, jedan od članova pobedničkog tima, rekao je da će aplikacija koju su osmislili pomoći gluvonemima u svakodnevnom životu. Pored toga, objasnio je i da će apilkacija raditi tako što će prolazniku gluvonema osoba pružiti telefon, zamoliti ga da nešto kaže a onda će aplikacija ispisati tekst koji će gluvonema osoba moći da pročita.

Ovo takmičenje za srednjoškolce organizovano je po drugi put, a učenici su imali priliku da prisustvuju radionicama na kojima su učili kako da savladaju osnovne tehnike za razvoj mobilnih aplikacija, a uz pomoć mentora su razvili idejna rešenja za te aplikacije.

U Nišu se 14. marta održava drugi deo finala takmičenja.

09/03/2015 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga