Školovanje talentovanih fizičara od septembra u Zemunskoj gimnaziji

22/05/2015 13:38

Školovanje talentovanih fizičara od septembra u Zemunskoj gimnaziji

Od školske 2015/2016. godine u Zemunskoj gimnaziji će mladi talenti za fiziku moći da stiču znanja koja će im prenositi stručnjaci sa Fakulteta i Insituta za fiziku.

Novi smer u Zemunskoj gimnaziji moći će da upiše 20 đaka koji, nakon polaganja male mature, na dodatnim testovima pokažu svoje znanje iz oblasti fizike.

Zemunska gimnazija biće prva škola u Beogradu koja će školovati učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

– Od 23. do 26. maja biće organizovano prijavljivanje učenika za testiranje iz fizike i matematike. Ona će biti nešto lakša nego kada se upisuje Matematička, ali daleko teža od one na završnom testu. Dodatna testiranja su neophodna kako bismo proverili ko ima izražene sklonosti prema ovoj oblasti – rekao je Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

Nakon uspešno urađenih testova uz fizike i matematike biće odabrano 20 učenika koji će od septembra pohađati ovo novo odeljenje. Učenici će imati 11 obeveznih predmeta, četiri fakultativna i jedan izborni.

– Fiziku neće imati kao poseban predmet, već će ona biti podeljena na tri oblasti. Tako će recimo đaci zasebno slušati o termodinamici. To im neće predavati njihovi nastavnici, već profesori sa Fakulteta i Instituta za fiziku sa kojima sarađujemo godinama. I jedni i drugi su nam pismom potvrdili da ćemo imati njihovu podršku. Iz matematike, fond časova će biti veći nego na prirodnomatematičkom smeru. Sve je osmišljeno tako da i naša nadarena deca kao i učenici Matematičke i Filološke postižu ubuduće odlične rezultate na međunarodnim takmičenjima – kaže direktor Bjelanović.

Odeljenje novog smera nastavuće pohađati od devet sati, a ne od osam, kao ostali učenici. Razlog za pomeranje početka nastave je to što se očekuje da će ovaj smer pohađati i učenici koji će do Zemunske gimnazije putovati iz daljih delova grada ili drugih delova Srbije.

– Već smo počeli da predstavljamo smer po beogradskim osmoletkama, a i naši profesori ga promovišu među svojim kolegama. Trenutno samo u Nišu postoji jedno ovakvo odeljenje, a namera resornog ministarstva je da oformi nekoliko regionalnih centara za učenike koji su nadareni za fiziku. Sledeća odeljenja ovog smera najverovatnije će biti oformljena u Kragujevcu i Novom Sadu jer je u tim gradovima najveće interesovanje – rekao je Miloš Bjelanović.

Ideja da se pokrene odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima u oblasti fizike u Zemunskoj gimnaziji postoji već desetak godina, ali do sada nije bila podržana od strane Ministarstva prosvete. Nakon što je ogledno odeljenje za talentovane mlade fizičare u Nišu donelo dobre rezultate i profesori iz Zemunske gimnazije počeli su da se priremaju, a kada su konkurisali konačno su dobili i neophodnu podršku.

Izvor: Politika

22/05/2015 13:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga