Međunarodni CERN-ov čas fizike u Srbiji

17/03/2016 10:35

Međunarodni CERN-ov čas fizike u Srbiji

Pod pokroviteljstvom CERN-a u martu mesecu održaće se međunarodni čas fizike čestica – Masterklas, po prvi put u četiri grada u Srbiji.

Naučni instituti i univerziteti širom sveta pozivaju učenike i njihove nastavnike da u toku mesec dana prođu kroz celodnevni program manifestacije Masterklas u oblasti fizike čestica.

Upravo je fizika čestica jedna od najatraktivnijih naučnih disciplina, a u okviru celodnevne manifestacije učesnici će imati priliku da iskuse realni istraživački život u ovoj oblasti.

Međunarodni časovi koje organizuje CERN pružaju priliku srednjoškolcima da na jedan dan postanu fizičari elementarnih čestica i da analiziraju realne podatke sakupljene u eksperimentima na CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču LHC.

Ova manifestacija se u Srbiji održava već sedmi put, a po prvi put će se održati u četiri grada: u Novom Sadu 15. marta, u Beogradu 21. marta i u Nišu i Kragujevcu 23. marta.

Naši aktivni mladi istraživački, među kojima su i oni koji su deo CERN-ovog naučnog tima, održaće uvodna predavanja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima rezultata izučavanja elementarnih čestica i njihovih interakcija.

Među glavnim ciljevima Masterklas programa je približavanje fizike talentovanim i najuspešnijim đacima završne godine srednjih škola, a posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije.

Ove godine međunarodni Masterklas će privući više od 10.000 učenika srednjih škola u preko 200 naučno-obrazovnih institutcija iz 47 zemalja širom sveta.

Međunarodni Masterklas u organizaciji CERN-a za ideju ima da svake godine omogući učenicima da bar na jedan dan dobiju priliku da se bave istraživačkim radom.

Masterklas predstavlja jedinstvenu priliku najtalentovanijim učenicima da rade zajedno sa naučnicima i direktno se upoznaju sa najmodernijim istraživanjima u oblasti fizike čestica.

17/03/2016 10:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga