Srednjoškolci iz Ljiga – “Heroji budućnosti”

12/06/2015 10:50

Srednjoškolci iz Ljiga – “Heroji budućnosti”

Đaci Srednje škole “1.300 kaplara” iz Ljiga svojom inovacijom pobedili su na takmičenju BASF-ovog međunarodnog obrazovnog projekta “Chemgeneration”.

Na naučnom takmičenju za najbolju inovaciju u oblasti održivog razvoja u Srbiji, pobedili su srednjoškolci iz Ljiga koji su osmislili rešenje – kako da se bačeni tekstil iskoristi za proizvodnju cementnih blokova ili dobijanje papira.

BASF-ov projekat “Chemgeneration” se u Srbiji realizuje uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije, Hemijskog fakutleta Univerziteta u Beogradu i organizacije Dostignuća mladih.

Takmičenje za najbolju inovaciju održavalo se u isto vreme u 10 zemalja srednje Evrope.

Učenici srednje škole u Ljigu su uz pomoć profesorice hemije Jelene Velimirović uspeli da svoju inovaciju predstave i zadovolje najviše kriterijume stručnog žirija. Tim srednjoškolaca koji je proglašen za najbolji činili su Jana Kojić, Nikola Stanković, Stefan Radostavljević i Ivan Busić.

Ideja da se od otpadnog tekstila sa prirodnim vlaknima pravi papir, a da se mešavnom prirodnih i veštačkih vlakana dobijaju ojačani cementni blokovi, kako bi se iz upoterbe izbacio sitan pesak – srednjoškolcima iz Ljiga donela je titulu “Heroja budućnosti Srbije”.

12/06/2015 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga