Dodeljena nagrada “Dositejevo pero”

08/10/2014 10:39

Dodeljena nagrada “Dositejevo pero”

Tokom dečje nedelje dodeljena je nagrada “Dositejevo pero” u Udruženju književnika Srbije. Nagrada se dodeljuje najboljim delima za decu koja su objavljena prethodne godine.

Ova nagrada je jedinstvena zato što žiri čini stotinu đaka osnovnih beogradskih škola. U izboru je učestvovalo 25 naslova koje su deca čitala od januara do juna, a najbolje je ocenjena i prvu nagradu u kategoriji za mlađi uzrast dobila je knjiga “Vidovite priče” autora Ljubivoja Ršumovića.

Đaci su bili jednosložni u ocenjivanju ove knjige i imali su samo reči hvale za nju. Na primer, Teodora Stojković, učenica četvrtog razreda OŠ “Lazar Savatić”, rekla je da je “u ovoj knjizi sve vrlo smešno, šaljivo, jasno i razumljivo napisano”. Goran Lovrić, đak petog razreda OŠ “Stanko Marić” kaže da bi knjigu ocenio sa pet plus i da je knjiga “izuzetno lepa sa puno opisa”.

U kategoriji knjiga koje su namenjene starijim đacima, nagrada je pripala Lidiji Nikolić za delo “Mamin dnevnik“. “U ovoj knjizi jedna ćerka, savremena devojčica pronalzi mamin dnevnik iz sedmog razreda osnovne škole i počinje krišom da ga čita i to je ujedno prilika za susret nekadašnjih pubertetlija i današnjih tinejdžera”, kaže Lidija Nikolić.

Nataša Ljubojević je učenica osmog razreda osnovne škole “Karađorđe” i voli da čita knjige o dnevnicima. Kaže da, dok je čitala ovu knjigu, toliko se uživela u lik da je bila uverena da je zaista ona ta koja čita dnevnik svoje mame.

Osmakinja Sonja Lazić, učenica OŠ “Đura Daničić, kaže da je ovo knjiga koja je “dobra za one koji su u fazi neslaganja sa roditeljima” i da je kraj veoma nepredvidiv pa preporučuje svima da je pročitaju do kraja.

Drugo mesto mlađi srednjoškolci dodelili su autoru Igoru Kolarovu i knjizi “Klizave priče“, a treće mesto knjizi “U carstvu sveznalstva” Jelene Anđelović, dok su se stariji srednjoškolci odlučili “Pisma Andriji” Nade Kljajić ponese drugo mesto, a treće roman Zorana Božovića “Pazi kako silaziš niz stepenice“.

Za ilustrovanje knjiga priznanja su dobili Ana Grigorijev i Srđan Bjelotić.

08/10/2014 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga