Novi pravilnik o eksurzijama: Samo maturanti srednjih škola idu u inostranstvo?

02/02/2018 14:51

Novi pravilnik o eksurzijama: Samo maturanti srednjih škola idu u inostranstvo?

Ministartsvo prosvete priprema novi pravilnik koji, ukoliko se usvoji, nalaže da samo maturanti srednjih škola idu na eksurzije u inostranstvo.

Učenici ostalih godina, kao i osnovci, će ići na ekskurzije u okviru Srbije.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković navodi da je već formirana radna grupa za izradu pravilnika i da su se svi njeni članovi saglasili sa smernicama o sadržaju tog dokumenta koje je dao ministar Mladen Šarčević.

Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje, naglašava da će programi ekskurzija za srednje škole ubuduće biti organizovani na domaćim destinacijama.

U donošenju novih odredbi, kako najavljuje Nedeljković, naročito će obratiti pažnju na jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, a to je da se pri organizovanju đačkih putovanja maksimalno iskoriste resursi Srbije i da se seoske škole koje su ostale bez učenika koriste za smeštaj đaka, bilo u toku ekskurzija ili organizovanja nastave u prirodi.

Pravilnik će precizirati i vrstu smeštajnih kapaciteta na ekskurzijama, a Nedeljković naglašava da đaci nipošto više neće spavati u skupim hotelima.

Kako navode mediji, razlozi zbog kojih će se srednjoškolske ekskurzije orijentisati prema domaćim destinacijama su veća bezbednost učenika, uspešnija kontrola, putovanje je jeftinije, a đaci će se upoznavati sa kulturom i istorijom svoje zemlje.

Izvor: eKapija

02/02/2018 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga