Dovoljno mesta u srednjim školama za upis svih maturanata

14/06/2017 10:39

Dovoljno mesta u srednjim školama za upis svih maturanata

Ove godine osmi razred završava oko 69.000 učenika, a za polaganje završnog ispita odštampano je po 73.000 testova za sva tri dana polaganja.

S obzirom na to da u srednjim školama u Srbiji ima slobodnih 76.000 mesta za upis, ne bi trebalo da ni jedan maturant ostane neupisan. Međutim, zbog konkurencije pitanje je ko će upisati željeni smer srednje škole, a ko će morati da se zadovolji nekim drugim željama sa liste.

Za upis četvorogodišnjih smerova srednjih škola i ove godine će biti potrebno najmanje 50 bodova koje učenici dobijaju sabiranjem bodova koje osvajaju uspehom i bodova koje dobiju nakon polaganja sva tri testa u okviru male mature. Sa manje od 50 bodova učenici mogu konkurisati samo za trogodišnje smerove srednjih škola.

U 127 škola dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje – uučenje kroz rad – biće primenjeno u 127 srednjih škola, a u 49 škola je uvedeno novih 19 obrazovnih profila, dok je još 43 profila sa elementima dualnosti usklađeno sa tržištem rada u još 78 škola.
Raspored predupisnih i upisnih aktivnosti

Nakon polaganja male mature, koja će se završiti u petak, 16. juna, kada maturanti polože posle testa iz srpskog i matematike, i kombinovani test, biće objavljeni rezultati testova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18. juna, nakon čega će učenici imati priliku da se žale ukoliko misle da su oštećeni prilikom bodovanja. Konačni rezultati će biti objavljeni 23. juna, nakon čega sledi predaja liste želja.

Učenici će u svojim osnovnim školama, u pratnji roditelja, liste želja predavati 24. juna od 8 časova, dok će raspored učenika po školama biti objavljen 3. jula. Upis će se ove godine održati 4. i 5. jula.

Učenici koji ostanu neraspoređeni posle prvog upisnog roka imaće priliku da 7. jula ponovo predaju listu želja i upišu neko od preostalih slobodnih mesta u srednjim školama.

14/06/2017 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga