Nova vrsta majmuna otkrivena u prašumi  Amazona

11/03/2015 10:41

Nova vrsta majmuna otkrivena u prašumi  Amazona

Prašuma Amazona je oduvek poznata po svojoj raznovrnosti u biljnom i životinjskom svetu, a od skoro je bogatija za još jednu vrstu sisara. Istraživači su konačno potvrdili ono o čemu se već par godina govori i istražuje, a to je nova vrsta Titi majmuna.

amazon

Nova vrsta majmuna se zove Callicebus miltoni, u čast poznatog primatologista Miltona koji je živeo u Brazilu

Ovu vrstu je prvi put identifikovao Julio Cesar Dalponte 2011.godine, tokom ekspedicije rekom Ruzvelt. Uočeno je da se majmun razlikuje od drugih pripadnika porodice Callicebus po svom svetlom, narandžastom repu i drugim šarama na krznu, kao što su sive linije na čelu. Ova, kao i ostale distinkcije u morfologiji ovog majmuna su poslužile kao osnova da se on proglasi novom, zasebnom vrstom.

Nova vrsta je formalno nazvana Callicebus miltoni, u čast poznatog primatologista Miltona koji je živeo u Brazilu.

“Svakako da smo vrlo uzbuđeni povodom ovog novog otkrovenja. Uvek je zanimljivo pronaći nešto novo u Amazonu, jer svakim novim otkrićem ponovo shvatamo koliko je specifična ova prašuma i koliko smo srećni što imamo prilike da je istražujemo.”

Kao što je slučaj sa ostalim Titi majmunima, Callicebus miltoni, ili Miltonov majmun, kako se kolokvijalno naziva, se reprodukuje u monogamnim parovima. Majmuni sede jedan pored drugog i prepliću repove.

Još uvek je prerano govoriti o tome kakve su tendencije ove populacije do sada bile, u smislu rasta i smanjenja populacije. U svakom slučaju, kršenjem šuma se uništava prirodno stanište životinja u ovom predelu, što može značajno ugroziti život ove vrste majmuna. Uloga istraživača je mnogo veća od one koja se od njih očekuje. Oni treba da ulože mnogo truda kako bi bogatstvo prirodnog sveta Amazona i sačuvali.

“Biće potrebno mnogo više od puke sreće ako želimo da nastavimo sa ovakvim naučnim otkrićima. Prašuma je ugrožena kao nikada do sada, i biće potrebno mnogo odricanja, požrtvovanja i napornog rada- ne samo od strane naučnika, već i od Vlade i svih drugih javnih sektora takođe- da bismo osigurali da će ekosistem Amazona nastaviti da pruža mogućnosti za život raznolikog biljnog i životinjskog sveta.”, rekao je jedan od istraživača.

Izvor: IFLScience

11/03/2015 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga