Dualni sistem obrazovanja u Požegi

12/03/2015 17:09

Dualni sistem obrazovanja u Požegi

U Tehničkoj školi u Požegi već skoro 10 godina postoji dualni sistem obrazovanja. Iz ove škole se za to vreme, u saradnji sa privredom, zaposlilo oko 100 učenika.

“Prošle godine od prve generacije livaca u požeškoj Livnici počelo je da radi 18 učenika.Trenutno u Tehničkoj školi 80 učenika ima stipendije nekih privrednih firmi i njima je posao po završetku skolovanja takođe obezbeđen”, rekao je Slavko Đokić, direktor škole.

Dualni sistem obrazovanja podrazumeva povezivanje obazovanja i prakse. To znači da se učenik školuje u školi i kompaniji gde u praksi primenjuje znanje koje je stekao na časovima.

Tehnička škola u Požegi školuje učenike u skladu sa potrebama lokalne i regionalne privrede, a akcenat je na stručnom znanju. Cilj ovakvog obrazovanja je da se učenici osposobe za rad nakon završene škole i da se uključe u proizvodne procese proizvodnje.

U poslednje četiri godine požeška firma “Inmold” stipendirala je 24 učenika Tehničke škole koji su pohađali smer – tehničar za komjutersko upravljanje. Iznos mesečne rate stipendije koju su učenici dobijali od ove firme je 6.000 dinara.

“Uspostavili smo saradnju sa Tehničkom školom zbog nedostatka stručnog kadra za delatnost proizvodnje alata za brizganje plastike i prizvodnju plastične ambalaže kojom se bavimo. Inmold bi mogao da obezbedi tri puta više posla da imamo više stručnih radnika . Zbog toga stipendiramo učenike od prvog razreda srednje škole, kako bi nakon četri godine dobili stručne i osposobljene radnike”, rekao je “Inmold plasta” Goran Janković i dodao “Za sve njih ima mesta u Inmoldu. Pružamo im dobre uslove za rad, plate iznad proseka, kao i mogućnost daljeg napredovanja. Na njima je da odluče”.

Nemanja Matijević, stipendista u “Inmoldu”, radi u ovoj firmi više od godinu dana, a sada se priprema za prijemni ispit na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

“Firma mi je obezbedila pripremu nastavu iz matematike i engleskog jezika,a išao sam i na više stručnih seminara sa kolegama.Doneo sam dobru odluku što sam počeo da radim u “Inmoldu” jer imam i mogućnost da dalje napredujem”, rekao je Matijević.

Maturant Tehničke škole i stipendista “Inmolda”, Milorad Đurić, rekao je:

“Od druge godine na praksi sam i u Inmoldu i Centru za svremene tehnologije i to znanje, odnosno kombinacija teorije i prakse, je model uspeha”.

Tehnička škola u Požegi će nastaviti da sarađuje sa privredom i školovaće kadrove po potrebama koje tržište diktira. Sledeće godine u ovoj školi učenici će imati mogućnost da upišu novi smer – mehatroniku.

Izvor: Tanjug

12/03/2015 17:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga