Šta je imunoglobulin E?

21/06/2021 18:05

Šta je imunoglobulin E?

Veliki molekuli u obliku slova Y nazivaju se imunoglobulini, a postoji 5 glavnih klasa i označava grčkim slovom: gamma (IgG), alpha (IgA), mu (IgM), epsilon (IgE), ili delta (IgD). Za naš organizam, tačnije njegovu odbranu najznačajniji su IgG. Oni prepoznaju viruse i bakterije, te za svakog uzročnika postoji vrsta ovog imunoglobulina, a od svih klasa IgG prolazi jedini kroz placentu i najzastupljenije u novorođenčadi.

Međutim, ima i onih koji nam malo “mrse” zdravstveno stanje. Naime, ako imate alergiju, vaš imunološki sistem preterano reaguje na alergen stvaranjem antitela koja se nazivaju imunoglobulin E (IgE). Ova antitela putuju do ćelija koje oslobađaju hemikalije, izazivajući alergijsku reakciju. Ova reakcija obično uzrokuje simptome u nosu, plućima, grlu ili na koži.

Svaka vrsta IgE ima specifični “radar” za svaku vrstu alergena. Zbog toga su neki ljudi alergični samo na mačju dlaku,  dok drugi imaju alergijske reakcije na više alergena, jer imaju mnogo više vrsta IgE antitela. Antitela su proteini koje imuni sistem stvara za borbu protiv antigena, poput bakterija, virusa i toksina. Imunoglobulin E (IgE) se nalazi u plućima, koži i sluznici.

saznajte i kojim navika uništavamo imunitet

Povišene koncentracije ukupnog imunoglobulina E (IgE) mogu se naći kod različitih kliničkih bolesti, ali su uključeni i u alergijske reakcije na mleko, neke lekove i otrove. Međutim, u poslednje vreme, stručnjaci navode da je moguće i da je baš on uzrok astme.

IgE i astma

Kada imuni sistem naiđe na alergen iz okoline i identifikuje ga kao opasan ili potencijalno štetan, rasporediće IgE tako da se on veže za antigen ili zarazne čestice, poput polena. Vezivanje imunoglobulina za antigen rezultira inflamatornim odgovorom koji ima za cilj da telo oslobodi od infekcije ili ga učini inertnim.

Upravo ovaj proces dovodi do toga da se čovek oseća loše, dok se telo bori protiv infekcije, kao što je porast temperature, koji je jedan od načina na koji se imuni sistem bori protiv uljeza. Pored preduzimanja ovih koraka u borbi protiv alergena, imuni sistem će stvoriti i više molekula IgE kako bi mogao biti bolje pripremljen sledeći put kada se isti alergen pojavi.

Ako imuni sistem stvori prekomernu količinu IgE, tada će imunološka reakcija na sledeći susret sa alergenom biti efikasnija, ali će pojedincu izazvati više neprijatnosti. Ako je prekomerna količina IgE veća od zdrave granice, reakcija na alergen može naneti veću štetu nego što će telo zaštiti.

 

21/06/2021 18:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga