5 grešaka koje roditelji tinejdžera prave!

13/09/2021 14:23

5 grešaka koje roditelji tinejdžera prave!

Ukoliko ste roditelj tinejdžera, sigurno vam nije lako. Promene raspoloženja, nova interesovanja i bunt deo su svakog odrastanja. Roditelji i deca se u ovom periodu nikako ne razumeju. Ali da ne bi ispalo da su samo tinejdžeri krivi, saznajte u čemu i vi grešite!

Očekujete najgore

Prema psiholozima, deca u ovom periodu prolaze kroz brojne poteškoće, a iako čine greške, nemojte odmah pretpostaviti da će sve čega se vaše tinejdž dete dohvati biti katastrofalno urađeno. Dajte im do znanja da verujete u njih, čak i kada mislite da će nešto loše uraditi.

Čitate previše saveta

Knjige i priučnici o tome kako vaspitati dete neće vam mnogo pomoći, jer niti jedan od tih savetnika ne poznaje vaše dete. Vodite se savetima, ali uvek gledajte da svaka odluka i pristup problemu bude u skladu sa karakterom vašeg deteta.

Pravite “od muve slona”

Nervirate se oko nebitnih stvari. Kako se vaše dete oblači ili koju muziku sluša nije naročito važno. Setite se sebe u periodu odrastanja i shvatite da svako od nas prolazi kroz najrazličitije faze. Vodite samo računa da promene ne utiču na kvalitet života i zdravlje deteta, dotad je sve u redu.

Ignorišete velike probleme

Dok se opterećujete oko toga što je dete počelo da sluša čudnu muziku, možda zanemarujete mnogo veće probleme, kao što je konzumiranje alkohola. Držite četvoro očiju otvorenim i pri prvoj drastičnoj promeni ponašanja, reagujte.

Premalo ili previše discipline

Morate da shvatite da vi vašem detetu niste drug niti drugarica, a u isto vreme ne postavljajte se kao diktator. Dete treba da ima na umu da vi jeste autoritet, ali da uvek može da od vas potraži savet za neki problem. Postavite jasne granice.

13/09/2021 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga