Na današnji dan rođen srpski naučnik Milutin Milanković

28/05/2017 11:15

Na današnji dan rođen srpski naučnik Milutin Milanković

Na današnji dan, 28. maja 1879. godine, rođen je srpski naučnik Milutin Milanković.

Milutin Milanković je bio matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehnoloških nauka i profesor na univerzitetu. Bio je osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu.

Prvo doprinos Milutina Milankovića nauci jeste delo Kanon osunčavanja Zemlje, u kom su opisane klime svih planeta Sunčevog sistema. Nakon toga, objasnio je dugoročne promene klime na Zemlji koje su uzrokovane promenama položaja Zemlje u odnosu na Sunce. Ova teorija je danas poznata kao Milankovićevi ciklusi. Njom je objašnjeno postojanje ledenih doba u prošlosti, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.

Milanković je osnovao planetarnu klimatologiju izračunavajući temperature gornjih slojeva Zemljine atmosfere, temperaturne prilike na Merkuru, Veneri, Marsu i Mesecu, kao i dubinu atmosfere ostalih planeta.

Postao je redovan profesor Univerziteta u Beogradu 1. oktobra 1909. godine, a na toj funkciji je bio narednih 46 godina, nakon čega se penzionisao. Iako je bio veoma poštovan i cenjen profesor, njegovo najveće interesovanje bilo istraživanje.

Srpska kraljevska akademija je 1941. godine izdala Milankovićevo najznačajnije delo – zbirku njegovih naučnih radova, pod nazivom “Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba”.

Godine 1920. Milanković je izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1924. godine postao je redovni član. Bio je i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti od 1925. godine, član Nemačke akademije Naturalista „Leopoldine“ u Haleu, kao i član mnogih naučnih društava kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Preminuo je 1958. godine u Beogradu od moždanog udara, a sahranjen je u rodnom Dalju.

Više o životu Milutina Milankovića pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

28/05/2017 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga