Predavanje srednjoškolcima o štetnosti korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju

24/07/2014 06:50

Predavanje srednjoškolcima o štetnosti korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju

Cilj ovog predavanja bio je da probudi svest kod učenika i mladih vozača o odgovornosti, posledicama i bezbednosti u saobraćaju, kao i riziku koji izaziva korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje. Predavanje je održano u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Ovime je nastavljena kampanja koja poziva na oprez i odgovornost o upotrebi mobilnih telefona prilikom vožnje. Inicijator ove kampanje bila je kompanija Telekom Srbija i naziv kampanje je “Kada voziš, parkiraj telefon!”

Predstavnici Telekoma Srbija, MUP-a i Komiteta za bezbednost saobraćaja  održali su predavanje i ukazali na nebezbednost korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje. Na predavanju je akcenat stavljen na našu nesvesnost očiglednih opasnosti kada koristimo mobilni telefon u toku vožnje. Želja organizatora kampanje je da mladi vozači formiraju naviku vožnje bez mobilnog telefona.

Ova kampanja naišla je na odlične reakcije u široj javnosti. Istraživanja govore da razgovor telefonom u toku vožnje povećava rizik za nastanak nezgode 4 puta, a pisanje i čitanje poruka 8 puta, jer se u tim situacijama vreme koje je potrebno vozaču da reaguje na određene situacije drastično povećava. Neki istraživači porede vožnju uz korišćenje telefona sa vožnjom u alkoholisanom stanju od barem 0.8 promila u krvi.

Ovaj edukativni program je izuzetno bitan jer su mladi ljudi koliko ugroženi toliko i opasna kategorija učesnika u saobraćaju. Pored toga, u životnom dobu su gde stiču najbitnije stavove i navike koje će zadržati celog života. Iz tog razloga je posebno bitno da mladi nauče o značaju bezbednog korišćenja mobilnog telefona – dalje od volana.

24/07/2014 06:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga