Proglašeni pobednici takmičenja za srednjoškolce „Otvoreni podaci u nastavi“

27/05/2019 13:02

Proglašeni pobednici takmičenja za srednjoškolce „Otvoreni podaci u nastavi“

Cilj takmičenja je podrška nastavnicima informatike i drugih predmeta da učenicima predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija.

U finalu takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“, koje je održano 23. maja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prva tri mesta osvojili su timovi “Tesla Girls” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca, “GimPi2” iz gimnazije u Pirotu i „Aurora“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu.

Uprojektu „Otvoreni podaci u nastavi“ učestvovalo je više od 180 nastavnika srednjih škola, 80 učeničkih timova, a deset najboljih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja.

Kako je istakla savetnica ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Biljana Marić Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

Kada je reč o otvorenim podacima, procene su da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti veće od 300 milijardi evra.

To je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikupljeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitljivom formatu.

Projekat “Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” u Republici Srbiji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

27/05/2019 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga