Banane bi uskoro mogle da nestanu!

10/01/2017 13:29

Banane bi uskoro mogle da nestanu!

Među omiljenim voćem velikog broja ljudi svakako da se nalaze i banane (ako nisu i na prvom mestu). Međutim, upravo za ove ljude dolazi jedna loša vest – banane će možda nestati!

Naime, banane koje mi jedemo i poznajemo pripadaju posebnoj vrsti ovog voća koja se zove “kevendiš”, a koja bi, zbog gljivičnog oboljenja TR4 koji zahvata čitave plantaže, mogla da bude u potpunosti uništena.

Upravo zbog toga što ne postoje efikasni načini za borbu protiv ovog gljivičnog oboljenja postoji mogućnost da zaraza na tlu koje zahvati ostane i više decenija, zbog čega bi ova vrsta banana mogla da nestane.

Još tokom devedesetih godina 20. veka otkriven je TR4 koji se od jugoistočne Azije proširio i na Afriku, kao i na delove Bliskog istoka. Ukoliko zahvati i tlo Indije ili Ekvadora, koji su najveći proizvođači banana, jasno je kakve bi posledice mogle biti.

Iako na svetu postoji oko 1.500 različitih sorti banana mi uglavnom jedemo “kevendiš”, a ukoliko ova vrsta nestane – još uvek nije poznato koja bi mogla da je zameni. Stručnjaci rade na tome da ukrste više vrsta kako bi se napravila sorta koja je otporna na TR4.

Nakon što je “gros mišel” vrsta banana na gotovo isti način uništena još šesdesetih godina 20. veka, “kevendiš” je stekla naglu popularnost u čitavom svetu, a oni koji su imali priliku da probaju obe vrste navode da je davno iščezla vrsta “gros mišel” bila još ukusnija od “kevendiša”.

10/01/2017 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga