Najbolji pretraživači za pretragu nevidljivog interneta

07/07/2021 12:12

Najbolji pretraživači za pretragu nevidljivog interneta

Jedan od najposećenijih pretraživača je Google ili Bing. Međutim, IT stručnjaci tvrde da oni ne mogu da pretražuju sve, posebno ako želite da istražite nevidljivu mrežu. Za to su vam potrebni posebni pretraživači.

Najpre, nevidljivi internet je termin za “mrežni sadržaj koji se neće pojaviti u rezultatima pretrage ili web direktorijumima”, piše portal Makeuseof. Kako objašnjavaju, onaj deo koji ne vidimo, odnosno ne možemo zvanično da istražimo mnogo je veći od onoga što nam je dostupno. Tako se sadržaj na nevidljivoj mreži deli na Deep Web i Dark Web.

Deep web, odnosno duboka mreža/duboki internet, sastavljen je od informacija za čije otkriće nam treba naka vrsta akreditacije kako bi im pristupili. U ovu grupu spadaju podaci u vezi sa bazom podataka biblioteka, lični zapisi poput finansijskih, akademskih, zdravstvenih i pravnih, zatim, diskovi za skladištenje u oblaku… Kako bi došli do gore navedenih informacija morate da posedujete tačne detalje kako bi i preko običnog pretraživača došli do njih.

Dark Web je pod-odeljak Deep Web-a za koji mora da se koristi određeni Dark Web pregledač, kao što je Tor-a. Ovaj pretraživač je sigurniji, osnosno ličniji te je često mesto za ilegalne aktivnosti kao što su prodaja droge i oružja.

možda vas zanima i: Pretraživači koji su manje popularni

Najbolji nevidljivi web pretraživači

1. Pipl – se smatra najvećim svetskim pretraživačem ljudi, a za razliku od Google-a, on komunicira sa bazama podataka, direktorijumima članova, sudskim spisima… kako bi dao detaljan “opis” osobe.

2. The Wayback Machine – on na svojim serverima ima više od 361 milijarde kopija web stranica. I zahvaljujući tome omogućava pretragu sadržaja koji niji dostupan na vidljivoj mreži.

3. The WWW Virtual Library – je na Internetu najstariji katalog, a pokrenuo ga je Tim Berners-Lee, 1991. godine. Kako navodi IT portal, volonteri ručno sastavljaju listu veza, stvarajući tako visokokvalitetni indeks dubokog veb sadržaja u desetinama kategorija.

4. DuckDuckGo – je poznat kao privatni pretraživač za vidljivi veb, međutim, on nudi i veb stranicu sa lukom za istraživanje dark web i to jer objedinjuje rezultate više od 500 samostalnih alata za pretragu.

5. USA.gov – je portal za sav javni materijal u vezi sa svakom saveznom i državnom agencijom, lokalnom ili nekom drugom vladom. Ovde se mogu pronaći informacije koje se odnose na državne poslove, zajmove, grantove, poreze… Inače, većinu ovih informacija je nemoguće pronaći na Google-u.

6. Directory of Open Access Journals – je pretraživač za duboku pretragu interneta radi pronalaženja akademskim radovima. Ovi tekstovi su dostupni svima i to bez naknade. Skladišteno je trenutno oko 10.000 časopisa sa 2,5 miliona članaka na sve temea.

7. Elephind – je odličan resurs za istraživače, posebno porodične istoričare ili studente. Trenutno je dostupno 3,6 miliona novina i većina se neće se pojaviti na Google-u.

8. Voice of the Shuttle – svako ko se bavi humanistički naukama je osnovni resurs. Sajt je pokrenut 1994. godine i ima najimpresivniju kolekcija uređenog dubokog web sadržaja. Označene veza pokrivaju od arhitekture do filozofije.

9. WorldCat –  ovaj internet pretraživač ima dve milijarde indeksiranih predmeta iz biblioteka širom sveta, te se ne moraju pretraživati ponude biblioteka sveta pojedinačno.

10. Project Gutenberg – pretraga e-knjige bez autorskih prava, na tradicionalnim pretraživačima zahteva mnogo vremena i kliktanja. Međutim, Project Gutenberg nudi preko 58.000 besplatnih e-knjiga koje su mogu čitati i preuzeti.

07/07/2021 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga