Naučnici na pragu otkrića pete sile prirode?

25/11/2019 10:36

Naučnici na pragu otkrića pete sile prirode?

Mađarski naučnici su na pragu otkrića još jedne fundamentalne interakcije, odnosno pete sile.

U prirodi postoje četiri osnovne sile pomoću kojih se opisuje razmena energije među česticama i samim tim su odgovorne za strukturu nama poznatog i vidljivog univerzuma. To su gravitacija, elektromagnetna sila i slaba i jaka nuklearna sila. Međutim, mađarski naučnici su na pragu otkrića još jedne fundamentalne interakcije, odnosno pete sile.

Naučnici Instituta za nuklearna istraživanja pri Mađarskoj akademiji nauka objavili su otkriće koje bi moglo biti primer pete sile na delu.

Naučnici su pomno posmatrali kako jedan aktivirani atom helijuma emituje svetlost dok se raspada. Čestice su se širile pod neobičnim uglom od 115 stepeni, što se ne može objasniti danas poznatim fizičkim principima, prenosi Si-En-En.

Rukovodilac studije, profesor Atila Kraznahorkaj, navodi da je ovo drugi put da su njegovi saradnici uočili novu česticu, koju su nazvali H17, zato što su izračunali njenu masu na 17 megaelektronvolti.

„Čestica X17 bi mogla biti čestica koja povezuje naš vidljivi svet s tamnom materijom“,navodi profesor Kraznahorkaj.

Profesor fizike i astronomije na Univerzitetu „Irvin“ u Kaliforniji, Džonatan Feng, ističe da već godinama prati rad kolega iz Mađarske i da veruje kako bi njihovo istraživanje moglo biti velika prekretnica u fizici. Ukoliko uspeju da ponove svoj eksperiment, Nobelovom komitetu će biti lako da odluči ko će dobiti sledeće priznanje, smatra Feng.

Istraživanja mađarskih naučnika traju od 2016. godine, prenosi RTS.

Otriće će biti u potpunosti potvrđeno ako neka druga grupa istraživača uspe da ponovi ove rezultate na trećoj vrsti atoma, osim berilijuma i helijuma. Feng tvrdi da već postoje zainteresovani istraživački timovi koji su ga kontaktirali.

Bolje upoznavanje pete sile moglo bi naučnicima da omogući da joj odrede tačan naziv, da bolje shvate njeno delovanje, ali i da razviju praktičnu primenu i iskoriste njenu moć. To će onda ovu nauku približiti onome što se smatralo „Svetim gralom“ fizike, kojem je težio i Albert Ajnštajn, ali nikada nije uspeo da ga dosegne. Fizičari se nadaju da će stvoriti jedinstvenu teoriju polja, koja će sveobuhvatno objasniti sve kosmičke sile, počev od stvaranja galaksija do ponašanja kvarkova.

Ali, svemir nam ne otkriva svoje tajne tako lako, zato profesor Feng zaključuje da možda postoji i šesta, sedma i osma sila.

Izvor: mondo.rs

25/11/2019 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga