Razbijanje čaše pevanjem – da li je to moguće?

04/08/2016 09:17

Razbijanje čaše pevanjem – da li je to moguće?

Postoji mit da operski pevači i pevačice mogu svojih glasom da razbiju čašu za šampanjac. A da li je to zaista moguće i ako jeste – kako?

Naravno, ove scene se mogu videti često u crtanim filmovima, a postoje i urbane legende o tome kako se to zaista dešavalo, a onda su se u ovu priču uključili i naučnici.

Prema zakonima fizike – ovo je zaista moguće. Sve što se događa u ovom slučaju povezano je sa fenomenom koji se zove rezonanca koji kada pogodi predmet – kao što je čaša – pogađa i čestice koje se nalaze unutra i izaziva njihovo vibriranje.

Svaki objekat prirodno vibrira na određenoj frekvenciji koja je poznata kao rezonantna frekvencija, a ako odaberete zvučni talas koji odgovoara ovom terenu – objekat će početi da se trese sve energičnije.

Tako da – moguće je razbiti čašu samo glasom. Potebno je da glas bude dovoljno jak i prodoran – kao što je to u slučaju operskih pevača i pevačica i potrebno je znati unapred koja je rezonanta frekvencija čaše – odnosno zvuk koji nastaje kada je dodirnete, a zatim imitirati taj ton pevanjem ili na bilo koji drugi način proizvodeći taj ton.

Da biste razbili čašu potrebna je snaga zvuka od 100 decibela, ali ipak ovo nije moguće uraditi sa svim čašama – one moraju imati poseban oblik i da su napravljene od posebnog materijala. Čaše za vino i šampanjac su odlične za to jer su specifičnog oblika što doprinosi njihovoj rezonantnosti.

Naravno, najlakše je razbiti tanke kristalne čaše jer su one i inače izuzetno lomljive. Pogledajte kako izgleda usporen snimak razbijanja čaše glasom:

04/08/2016 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga