Otkriće fosila titanosaurusa u Egiptu pokazuje drevnu vezu Evrope i Afrike

30/01/2018 14:17

Otkriće fosila titanosaurusa u Egiptu pokazuje drevnu vezu Evrope i Afrike

Iako mislimo da je egipat pretežno prekriven peskom, istraživači su otkrili kompletan fosil afričkog dinosaurusa iz perioda Kasne krede koji je pomogao da otkrijemo najstariju vezu između Evrope i Crnog kontinenta.

Dinosaurus je dobio ime Mansourasaurus shahinae, a pripada grupi Titanosaurusa. Iako ova grupa uključuje gigantske vrste kakvi su Dreadnougthus i Argentinosaurus, ovaj afrički rođak je znatno manji, a bio je težak kao današnji afrički slon.

Bilo kako bilo, u pitanju je veoma važno otkriće za afričku palaentologiju, ali ostala su brojna otvorena pitanja kao što su koje su sve životinje živele u Africi u to doba?

Foto: Karnegi prirodnjački muzej

Afrički dinosaurusi

Većinu stvari koje smo dosad naučili o dinosaurusima iz doba Kasne krede, naučili smo iz fosila pronađenih u Gobi pustinji, Patagoniji i Severnoj Americi. Ipak, postoji masivna rupa u našem znanju, kada su u pitanju dinosaurusi na afričkom tlu.

U tom trenutku kada je pronađeni fosil dinosaurusa bio živzapravo, Afrika se već odvojila od Severne Amerike, što je dovelo do drugačijih evolutivnih puteva. Ipak i dalje postoji veo misterije o povezanosti vrsta u Severnoj Africi i Evropi.

Naime, pronađeni fosil je sličniji onima u Evropi i Aziji, nego dinosaurusima u severnoj Africi i Severnoj Americi. Izgleda da poslednji afrički dinosaurusi nisu bili sasvim izolovani, kako se ranije pretpostavljalo.

30/01/2018 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga