Iznenađujuće činjenice o Džordžu Orvelu

21/06/2022 14:07

Iznenađujuće činjenice o Džordžu Orvelu

Džordž Orvel je bio engleski književni koji je stekao slavu romanima, među kojima se posebno ističu „Životinjska farma“ i „1984″.

Pre nego što je počeo da piše pod pseudonimom Džordž Orvel, Erik Artur Bler potekao je iz prosečne engleske porodice. Međutim, njegov život je bio sve, samo ne običan. U nastavku pročitajte neke zanimljivosti o njemu koje sigurno niste znali.

Zanimljive činjenice o Džordžu Orvelu

  1. Mrzeo je da ide u obdanište. a svoj vrtić, Sveti Kiprijan u Englesko kasnije je opisao kao “skupu i snobovsku školu koja preti da postaje još skuplja, a tamo rade užasni moćni monstrumi”.
  2. Tokom života, radio je svašta, pa je tako bio i policajac, profesior, bibliotekar, voditelj na BBC-ju tokom Drugog svetskog rata, a bio je i ratni izveštač.
  3. Jednom je uhapšen, namerno. Naime, dok je istraživao za potrebe pisanja memoara, Orvel je namestio tako da bude uhapšen. Proveo je 48 sati u zatvoru.O tome je pisao u eseju “Klink” koji nikad anije objavljen.
  4. Imao je tetovažu na zglobu. Naime, istetovirao je male plave oblike nalik na grejpfrut. Kasnije je objasnio da je u pitanju simbol jednog burmanskog plemena i služi za zaštitu.
  5. Znao je sedam jezika- francuski, latinski, grčki, španski i burmanski, između ostalih.
  6. Na dobrovoljnoj bazi borio se u španskom civilnom ratu. Pogođen je u vrat, ali je preživeo.
  7. Umalo mu je skripta “Životinjska farma” bila uništena tokom bombardovanja Londona 1944. godine.
  8. Orvel je imao za ljubimca kozu koja se zvala Mjuriel.
  9. Prvi put,  “hladni rat” (naziv rata između SAD i Sovjetskog saveza) napisao je upravo Orvel u svom eseju “Ti i atomska bomba“. Zapravo je u pravo on osmislio ovaj naziv.
  10. Dok je pravio pauzu od pisanja romana “1984“, Orvel je s sinom i sestrićima otišao da se provoza brodićem u zapadnoj Škotskoj. Brodić je upao u vir i umalo su se svi udavili.

 

21/06/2022 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga