3 koraka do boljih ocena!

16/09/2014 11:32

3 koraka do boljih ocena!

Dobre ocene u srednjoj školi su izuzetno važne, pogotovo ako želiš da nastaviš sa školovanjem. Najvišim ocenama sebi možeš otvoriti put do željenog fakulteta, pa čak i do stipendija i drugih olakšica koje zahtevaju najbolji uspeh.

Spremili smo nekoliko saveta koji će đacima uz malo truda pomoći da poprave svoj prosek.

Otkrij šta te motiviše

Želiš li da upišeš prestižan fakultet, ili se dobro snalaziš u kompetitivnim situacijama? Razmisli o faktorima koji te motivišu da ostvariš najbolji rezultat u školi, i postavi sebi realistične ciljeve koji će biti izazov, ali ipak dostižni.

Neki od ciljeva mogu biti da odlučiš da pročitaš svaku lektiru, preuzmeš neke dodatne zadatke i obaveze, težiš da zadržiš ocenu iz nekog predmeta na određenom nivou itd. Nagrade su odličan način za zadržavanje motivacije. Počasti sebe na neki način ukoliko ostvariš zacrtan cilj. Pokušaj da se sa roditeljima dogovoriš neku nagradu ukoliko popraviš svoj prosek. Uprkos poteškoćama na koje možeš naići nemoj odmah odustajati, važno je ostati posvećen svom cilju.

Organizacija!

Organizacija je jedan od ključnih faktora akademskog uspeha. Nauči da upravljaš svojim vremenom, u tome ti može pomoći kalendar ili planer. Postavi planirane rokove za kratkoročne i dugoročne ciljeve, kao i za školske obaveze. Obavezno ostavi prostora za vannastavne aktivnosti i slobodno vreme. Prostor za učenje drži urednim, jer ćeš se tako lakše koncentrisati. Organizuj beleške tako da uvek možeš pronaći ono što ti treba.

Razvij radne navike

Dobre radne navike će ti doneti puno više od visokih ocena. Pokušaj da slediš ovih par saveta i primetićeš da postižeš bolje rezultate:

  • Nemoj bežati sa časova i trudi se da uvek stižeš na vreme
  • Pre svakog časa pregledaj beleške sa prethodnog
  • Završavaj zadatke pre roka
  • Velike projekte deli na manje celine
  • Dobro rasporedi vreme za učenje, nemoj sve ostavljati za dan pre testa
16/09/2014 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga