Kako napisati dobar sastav?

24/04/2019 12:54

Kako napisati dobar sastav?

Veoma mali broj učenika raduje se zadacima koji se tiču pisanja sastava. Međutim, uz malo volje i nekoliko saveta, pisanje sastava ne mora da bude bauk.

Saveti kako napisati sastav

Najteže je naravno početi, a pre ispisivanja prve rečenice, moraš da se informišeš o delu o kojem pišeš, odnosno da shvatiš suštinu sastava: Šta nam delo poručuje? Koja je tema sastava? 

Uvod, kao i kraj sastava, odnosno zaključak, moraju da budu kratski i efektni i da se međusobno nadopunjuju. U uvodu napiši nekoliko uopštenih rečenica o samom delu, odnosno o temi koju treba da obrađuješ.

Razrada je najobimniji deo sastava, a u prvom rečenici obaveštavaš čitaoca o tome o čemu pišeš. Ne prepričavaj delo, već ispiši svoje viđenje teme o kojoj pišeš. Da li se slažeš sa postupcima likova ili ne, zašto je nešto moralo da se desi i sl. Možeš koristiti i citate za lakše opisivanje,

Sastav ne treba da bude ni predugačak, ali ni prekratak. Najidealnija je strana i po, što je sasvim dovoljno prostora da obuhvatiš sve što je potrebno i da daš suštinu.

U zaključku treba da napišeš poentu sastava i da ga uobličiš. Zaključak treba da bude kratak.

24/04/2019 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga