Većini ispunjene želje, gimnazijama opada rejting!

22/09/2014 11:47

Većini ispunjene želje, gimnazijama opada rejting!

Najtraženija zanimanja medisinske sestre, saobraćajnog tehničara… Sve manje interesovanje za upis u gimnaziju i zanate.

Najtraženiji smerovi prilikom upisu u srednje škole 2014. godine bili su iz oblasti medicine, ugostiteljstva i saobraćaja, pa se tako u Novom Pazaru prijavilo čak 14 učenika na jedno mesto za profil zubni tehničar, 13 za profil medicinske sestre, a veliko interesovanje bilo je i za smer farmaceuta. U Kruševcu je najviše interesovanja bilo za smer iz oblasti saobraćaja, tačnije profil tehničar drumskog saobraćaja, dok je u Beogradu bilo čak 9 prijavljenih učenika na jedno slobodno mesto za obrazovni profil kuvar.

Zanati su sve manje interesantni maturantima. Najslabije interesovanje bilo je za limare, bravare, zanate u oblasti građevinarstva, pa čak i za profil auto-mehaničar u pojedinim gradovima. Određen broj odeljenja koja nemaju ni jednog upisanog đaka biće zatvoren.

Ono što će biti predmet analize stručnjaka zaduženih za obrazovni sistem u Srbiji je mala zainteresovanost za gimnazije. Ove godine neki učenici upisali su gimnaziju sa samo 40 osvojenih bodova. U nekim gradovima bilo je mnogo lakše upisati gimnaziju nego neki od profila u medicinskoj, ekonomskoj ili pravno – birotehničkoj školi.

Slobodnih mesta u gimnazijama u Srbiji, ostalo je još 1 035, što zabrinjava stručnjake iz oblasti obrazovanja, pogotovo što Strategija obrazovanja podrazumeva povećan broj odeljenja u gimnazijama, a manji u stručnim školama. Iz godine u godinu donja granica za upis u gimnazije opada, pa postoji bojazan da će u budućnosti ove škole upisivati samo lošiji đaci.

Ipak, nije sve gimnazije bilo lako upisati. Gimnazija “Bora Stanković” iz Niša i “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada na svojim rang listama za učenike dvojezičnih odeljenja, imali su samo đake sa preko 100 osvojenih bodova.

Vojvodina

Bravari, moleri, tapetari… Zanimanja za koje vlada sve manje interesovanja među osmacima. Ni predviđanja da će za otprilike jednu deceniju ovo biti jedna od plaćenijih zanimanja, nisu privukla maturante da upišu ove smerove.

U Vojvodini je bilo predviđeno 3 000 mesta u školama više nego što je osmaka i mnoga odeljenja predviđena za ove smerove ostala su prazna. Pored ovih, ostaće prazna i odeljenja u poljoprivrednim i hemijskim školama, a školovaćemo više kuvara, frizera, medicinskih sestara i radnika u administraciji nego što su potrebe tržišta.

Ono što treba posebno naglasiti je visok procenat ostvarenih želja maturanata. Prvu želju upisalo je 67.29% budućih srednjoškolaca, drugu 14.35%, a treću 6.41%. Završni ispit položilo je 66 332 maturanta od kojih je 63 213 upisalo državnu srednju školu. Njih 3 119 odlučilo se za baletske, muzičke, verske, vojne i privatne škole ili za nastavak školovanja u inostranstvu. Među njima se ubrajaju i učenici koji nisu želeli da upišu srednju školu.

Nakon prvog upisnog kruga u Srbiji je ostalo 12 708 slobodnih mesta, a 743 učenika je ostalo neraspoređeno.

22/09/2014 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga