Upis u srednje škole pojednostavljen

08/07/2019 15:33

Upis u srednje škole pojednostavljen

Od danas je  upis đaka u 536 srednjih škola u Srbiji mnogo lakši, jer je završena implementacija informacionog sistema koji to omogućava.

To su omogućili Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za IT i Upravu.

Od 8. jula informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti, ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama u Srbiji, te će zahvaljujući njemu zaposleni u školama moći da rasporede decu u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objasnio je da je važan posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik, što podrazumeva da izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao “papir više” za posao sa upravom.

“Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13 i tako pokazati građanima da je uprava tu da olakša, a ne oteža život”, rekao je ministar.

Inače, informacioni sistem eUpis oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, odnosno studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti, što pokazuje da je javna uprava u službi građana.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravo Mihailo Jovanović je napomenuo da zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave,

Upis na fakultete 2019.

Istovremeno oko 12.000-13.000 brucoša nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih.

Kancelarija za IT i eUpravu je za zaposlene u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima Univerziteta u Beogradu, obezbedila kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi.

Izvor: mondo.rs

08/07/2019 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga