Genije – Novosađanin briljira na takmičenjima u celom svetu

18/11/2014 17:43

Genije – Novosađanin briljira na takmičenjima u celom svetu

Osamnaestogodišnji Novosađanin Stefan Velja je, uprkos svojim godinama, već osvojio orden i zlatnu medalju na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija “Eureka 2014” u Briselu.

On je patentirao “hvatač i razbijač trombova”, koji nimalo ne smeta normalnom funkcionisanju krvotoka.

Nakon što pronađe tromb, sistem oslobađa odgovarajuću količinu trombolitika koji razgrađuju tromb i sprečavaju da on dospe u vitalne organe poput srca, pluća i mozga.

Stefan kaže da misli da još uvek nije svestan značaja nagrade koju je dobio. Kaže da mu je potrebno vreme kako bi sve “svario”, iako je i ranije postizao značajne uspehe.

Stefan je najzahvalniji roditeljima zbog podrške koju mu pružaju, ali i profesorima i direktoru Zmaj Jovine gimnazije koji pokazuju puno razumevanja za njegove aktivnosti van škole.

Iako je naporno radio da bi patentirao svoj pronalazak, Stefan je uvek imao vremena za školu i druženje sa prijateljima, kao i za rad u istraživačkom centru “Petnica”.

Pored svega toga, on nalazi i vremena da svira klavir, rekreativno igra tenis i bridž, omiljene grupe su mu “Smitsi” i “Nirvana”, a vikendom obavezno izlazi u grad sa devojkom.

On kaže da uspeva sve da uskladi i ne umara se, a ležanje i gledanje televizije ne smatra odmorom, već kada radi nešto što voli.

Stefan je sada u četvrtom razredu i aplicirao je na Kembridž. Kako kaže, nada se da će dobiti punu stipendiju, a sebe vidi kao istraživača, nekog u belom mantilu i sa mikroskopom, ili kao teorijskog fizičara – samo je bitno da bude nauka.

Osim zlatne medalje, on je u Briselu dobio još dve nagrade, jednu od rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, a drugu od moskovskog Instituta za inovacije. Osim toga, Stefan je i odličan programer – na Majkrosoftovom međunarodnom “BubbleCup” takmičenju u programiranju osvojio je drugo mesto kao deo tročlane ekipe, sa drugovima iz razreda, Dimitrijem Erderljanom i Nikolom Jovanovićem.

Izvor: 24 sata

18/11/2014 17:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga