Kako je nastao sladoled na štapiću?

11/05/2015 16:24

Kako je nastao sladoled na štapiću?

Za jednu od omiljenih poslastica, kako najmlađih tako i onih starijih, pogotovo u vrelim letnjim danima, sladoled, možemo zahvaliti jednom dečaku od 11 godina.

Frenk Iperson iz San Franciska, daleke 1905. godine imao je 11 godina i tada je izumeo sladoled na štapiću. Navodno, to je bila puka slučajnost.

Naime, jedne večeri je Frenk na verandi ispred kuće ostavio čašu u kojoj je bila pomešana voda i aromatični prah, koji je mešao štampićem. Kada je sledećeg jutra izašao napolje video je zamrznutu poslasticu sa štapićem.

Svoje ledene poslastice je Iperson poslužio 17 godina kasnije na balu vatrogasaca, gde su svi bili oduševljeni. Posle godinu dana, imao je priliku da svoj proizvod ponudi publici na plaži Neptun u zabavnom parku u Alamedi, gde je takođe imao veliki uspeh.

Nakon što su mnogi bili oduševljeni ovim zamrznutim slatkišem, Iperson je odlučio da svoj proizvod i patentira, što je uradio 1924. godine i nazvao ga je “Epsikl ajs pop”. Posle toga počeo je sa proizvodnjom različitih voćnih ukusa.

Iperson je sa svojim partnerima potpisao ugovor sa korporacijom “Popsikl”, međutim on je ipak svoj proizvod prodao kompaniji “Džo Lou” iz Njujorka. Ubrzo je Iperson bankrotirao i morao je da likvidira svu svoju imovinu, a kompanja “Džo Lou” je od ovog proizvoda napravila brend koji je postajao sve popularniji i popularniji.

Izvor: Nacionalna geografija

11/05/2015 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga