Koja je bila Betovenova inspiracija dok je komponovao?

04/02/2015 15:55

Koja je bila Betovenova inspiracija dok je komponovao?

Betoven je jedan od kompozitora koji je obeležio istoriju muzike svojim delima. Ali na koji način je on bio inspirisan da ih stvori?

Naučnike je zanimalo – šta je to inspirisalo Betovena da stvori kompozicije koje su svrstane u najlepša umetnička dela svih vremena.

Prema nekim istraživanjima, smatra se da je njegova inspiracija bila povezana sa njegovim zdravstvenim stanjem.

Naime, postoji mogućnost da su ritmovi u njegovim kompozicijama zapravo u skladu sa otkucajima njegovog srca, a poznato je da je Betoven imao srčanu aritmiju.

Prema tome, može se zaključiti da je nepravilno kucanje Betovenovog srca “krivo” za ritam kompozicija koje je stvorio. Aritmija koju je imao možda je bila posledica mnogobrojnih bolesti od kojih je Betoven patio, ali to se ne može dokazati.

“Simptomi i međusobna isprepletenost nepravilnih otkucaja srca s toliko drugih bolesti, čine razumnom pretpostavku da je Betoven imao aritmiju srca – a radovi koje opisujemo mogli bi biti pravi muzički elektrokardiogrami”, rekao je Zahari Goldberger sa Univerziteta u Vašingtonu.

Razlog zbog kojeg je Betoven “slušao” svoje srce dok je komponovao može se povezati i sa tim što je vremenom izgubio sluh pa je zbog toga bio okrenut unutrašnjem osećaju, odnosno onome što je mogao da čuje, a to je ritam svog srca.

Više o životu Ludviga van Betovena pogledajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

Izvor: Nacionalna geografija

 

04/02/2015 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga