Zanimljivosti o planeti Uran!

02/09/2020 11:51

Zanimljivosti o planeti Uran!

Iako vidljiv golim okom, Uran je zbog prividno sporog kretanja na nebu smatran bledom zvezdom.

Uran je sedma planeta Sunčevog sistema. Dvadeset puta je udaljeniji od Sunca nego Zemlja i zato jedna Uranova godina traje oko 84 zemaljskih. Iako vidljiv golim okom, zbog prividno sporog kretanja na nebu smatran je bledom zvezdom. Tek 1781. godine Vilhelm Heršel, astronom i konstruktor teleskopa, otkriva planetu Uran.

Uran ima četiri puta veći prečnik nego Zemlja i 14 puta veću masu. Najhladnija je planeta u Sunčevom sistemu sa -225 stepeni Celzijusa. Atmosferu Urana čine vodonik, helijum i metan, koji se pri veoma niskim temperaturama kondenzuju u oblake kristala leda, Plavičasto- zelene boje usled prisustva metana, ova hladna lepotica se po mnogo čemu značajno izdvaja među planetama. 

Jedna od najupečatljivijih odlika Urana je njegova specifična rotacija. Osa rotacije mu leži skoro u ravni ekliptike, pa deluje kao da se kotrlja duž svoje pputanje oko sunca i to rotirajući  u suprotnom smeru od većine planeta. Ukoliko bi Zemlja tako rotirala, na njenoj severnoj hemisferi bi bilo večito leto i dan, a na južnoj beskrajna zima i noć. Ova situacija bi se sasvim promenila tek nakon 40-ak godina, kad bi južni pol bio potpuno izložen Suncu, dok bu severni utonuo u dugu hladnu noć. Tokom tih ekstremnih perioda, promene dana i noći bi se dešavale samo u ekvadorskoj oblasti i to tako što bi Sunce bil veoma nisko iznad horizonta, uz to izlazeći na zapadu sa zalaskom na istoku.

Uran krasi i razuđen sistem tamnih i tankih prstenova, a prati ga i 27 satelita. Svi oni se kreću u ravni Uranovog ekvatora, dakle normalno na njegovu putanju oko Sunca.

izvor: Elementarijum

02/09/2020 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga