Mala matura ubuduće radiće se elektronski?

19/06/2019 14:01

Mala matura ubuduće radiće se elektronski?

Ovogodišnje polaganje male mature proteklo je burno, kada je u javnost procureo test iz matematike, zbog čega je polaganje pomereno sa utorka, na četvrtak. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šrčević posetio je danas u Beogradu Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i razgovarao sa učenicima koji danas polažu kombinovanog testa u okviru završnog ispita.

Nakon razgovora sa učenicima Šarčević je novinarima rekao da je današnji kombinovani test bezbedan i da pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

On je ocenio da je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden još 2011. godine i dodao da se radi na novom modelu velike i male mature. Ministar je najavio da će se matura ubuduće raditi elektronski.

“Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model, to je princip. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA projekte, i koji obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu”, rekao je Šarčević.

Da podsetimo, danas su osmaci polagali kombinovani test, a rešenja možete pogledati OVDE.

Sutra, učenici osmih razreda polažu test iz matematike, od 9 časova.

19/06/2019 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga