Mlada rekorderka u pamćenju cifara

25/03/2016 10:49

Mlada rekorderka u pamćenju cifara

Na školskom takmičenju učenika subotičke Gimanzije, Jasmin Faiad je pobedu donelo to što je uspela da zapamti čak 1.140 cifara decimala broja Pi.

Naime, ljudi uobičajeno pamte da je vrednost broja Pi 3,14, ali je ova mlada gimnazijalka uspela da nabroji mnogi više cifara decimala Ludolfovog broja.

Inače, broj cifara decimala u vrednosti broja Pi je beskonačan, a čak i vrsni svetski matematičari ne znaju više od nekoliko brojeva koji se nalaze iza zareza.

Takmičenje u memorisanju decimala broja Pi, koje organizuje Gimnazije iz Subotice, održalo se polovinom marta meseca – tačnije 14. marta na dan rođenja Alberta Ajnštajna.

Jasmin Faiad je uspela da za oko 15 minuta ispiše čak 1.140 brojeva i tako postavi nezanični državni rekord u pamćenju broja decimala vrednosti Pi.

Imam fotografsko pamćenje i tako sam još kao dete naučila dva maternja jezika, srpski i arapski – rekla je Jasmin i dodala – Tako učim i većinu drugih predmeta, što nekada nije dobro, jer se desi da, ako me neko prekine, ne znam gde sam stala.

25/03/2016 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga