U dve osnovne škole registrovan korona virus ali se mala matura održava po planu!

10/06/2020 13:20

U dve osnovne škole registrovan korona virus ali se mala matura održava po planu!

U protekla dva dana korona virus je usao u dve beogradske osnovne skole, ali ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da zbog toga neće biti odložena mala matura.

Učenici i zaposleni juče su prestali da dolaze u novobeogradsku OŠ “Ratko Mitrović” jer je jedan od nastavnika N. V. kovid pozitivan. Direktorka škole Svetlana Milutinović obavestila je savet roditelja o tome i za Kurir potvrdila da je jedan nastavnik, koji je virus dobio van škole, na lečenju.

– On je bio u u školi 29. maja i zbog predostrožnosti i zaštite zdravlja svih učenika i nastavnika sve aktivnosti smo organizovali preko onlajn platforme – popravljanje ocena, pripremna nastava i konsultacije s predmetnim nastavnicima – navela je ona u mejlu poslatom savetu roditeljima i dodala da roditelji koji su prijavili decu za produženi boravak dovode ih na svoju odgovornost. Korona se prekjuče pojavila i u OŠ “Vladimir Rolović” na Petlovom brdu u Beogradu. Inficirani su učenik i njegova majka, koji se nalaze u izolaciji. Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže za Kurir da se mala matura neće odlagati zbog sporadičnih slučajeva koronavirusa, kao i da su preduzete sve epidemiološke mere kako se virus ne bi širio među učenicima i studentima, kao što je to bila situacija pre tri dana, kada je 20 studenata bilo pozitivno na kovid i izolovani su.

– Mala matura ide po planu. U pitanju su džepovi epidemije. Za to imamo rešenja. Imamo dva roka za polaganje mature. Jedan je sad predviđeni, a drugi za decu koja su u izolaciji. Besmisleno je da zbog nekoliko pojedinaca zaustavimo 66.000 dece. Niko neće biti oštećen – naveo je Šarčević. Ni vrtići nisu pošteđeni, što pokazuje poslednji slučaj u zvezdarskoj “Zvončici”, gde su četiri spremačice pozitivne na koronu. Ustanova je kompletno dezinfikovana i bezbedna, zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne dolaze na posao, a nadležni prate situaciju. U maju je u vrtiću “Kolibri” u Vlasotincu medicinska sestra bila pozitivna na kovid, dok su se inficirale i dve vaspitačice iz Majdanpeka i jedna iz Zaječara. Epidemiološka situacija u Srbiji je mirna, a tokom poslednjih 24 sata otkriveno je 69 slučajeva, od testiranih 5.239 osoba. Trenutno je 447 pacijenata na lečenju i 15 na respiratorima. Nije bilo preminulih. Kao nova mikrožarišta epidemiolog Predrag Kon apostrofirao je Novi Pazar i Tutin.

Izvor: Kurir.rs

10/06/2020 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga