Misterija iza antarktičkih “Krvavih vodopada”

06/04/2017 14:07

Misterija iza antarktičkih “Krvavih vodopada”

“Krvavi vodopadi” retka su pojava i nalaze se na dalekom jugu planete Zemlje u belini lednika Tejlor. Iako izgledaju neverovatno – oni predstavljaju samo jednu prirodnu pojavu koja se ne sreće tako često!

Duboko ispod leda izvire ova voda, a gvožđe koje se u njoj nalazi u dodiru sa vazduhom oksidira – zbog čega ona postaje krvavo crvene boje.

Tečnu vodu u ledu straučnjaci su još ranije otkrili, ali su “Krvavi vodopadi” posebni, jer otkrivaju prave rezervoare vode bogate životom. Ova prirodna pojava posebna je i zbog toga što se događa samo nekoliko puta za 10 godina.

Prama istraživanjima stručnjaka, voda “Krvavih vodopada” izlazi na površinu zbog promene u količini leda što dovodi do promene pritiska na tlo. Detaljnim ispitivanjima stručnjaci su došli i do saznanja da bi ispod stotina metara leda mogao da postoji čitav sistem podzemnih rezervoara vode.

Voda koja se nalazi ispod više metara leda na Antarktiku veoma je hladna i čak dva puta slanija od okolnog mora, ali ipak bogata životom, kako pokazuju “Krvavi vodopadi”. Upravo bi ova voda mogla da bude objašnjenje za bogati život u priobalnom području Južnog okeana, a pretpostavlja se i da brojni mikrobi izlaze na površinu i tamo razgrađuju hiljade atoma gvožđa iz stan što dovodi do bujanja algi i riba u ovom delu.

 

 

 

06/04/2017 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga