Kako prebroditi prvi dan srednje škole?

23/07/2014 07:52

Kako prebroditi prvi dan srednje škole?

Prvi dan srednje škole je za sve veoma stresan. Posle osmog razreda i nakon položenog prijemnog ispita, učenici upisuju željenu srednju školu.

Za sve učenike prvi dan škole je veoma stresan i svi se trude da ostave najbolji utisak. Taj period predstavlja novo razdoblje u životu učenika. Učenici se suočavaju sa novim profesorima, predmetima i drugovima. Postoji nekoliko saveta kako najlakše prebroditi prve dane srednje škole:

1. Ostaviti dobar utisak na profesore

Veoma je važno da se odmah na početku škole ostavi dobar utisak na profesore. Učenici treba da dolaze redovno na čas i da ne kasne, da rade domaće zadatke i da aktivno učestvuju u nastavi kako bi ih profesori što bolje zapamtili. Neki nastavnici zahtevaju posebnu opremu za svoje časove, tako da bi bilo dobro da se informišete o tome i postarate se da imate sve što vam je potrebno za čas od samog početka.

2. Pronaći nove prijatelje

Dani lakše i lepše prolaze u društvu prijatelja. Zato je važno da učenici uspostave prvi kontakt sa drugim učenicima koji im odgovaraju za druženje.

3. U redu je osećati strah prvih dana

U tome najviše mogu pomoći prijatelji kao i roditelji kroz razgovor. Ukoliko imate starije prijatelje koji su prošli kroz sve to, porazgovarajte sa njima i možda vam mogu dati neki koristan savet. Takođe, razgovarajte sa svojim roditeljima i pitajte ih sve što vas zanima u vezi škole. Ne ustručavajte se da pitate na času sve što vam nije jasno.

4. Prihvatiti promene

Ukoliko se na vreme prihvate promene učenici će se lakše nositi sa novom situacijom. Promene ne treba izbegavati i posmatrati ih kao nešto loše, već ih treba što bolje prihvatiti i usvojiti kako bi lakše prebrodili novu situaciju i prve dane u školi.

5. Vanškolske aktivnosti

U okviru škole učenici mogu da pohađaju brojne sekcije. Neke od njih su: sportska, recitatorska, sekcije iz stranih jezika, dramska, horska i mnoge druge. Kroz rad u sekcijama, učenik može da otkrije skrivene talente i sposobnosti koje mu mogu pomoći u daljem usmeravanju i usavršavanju.

 

23/07/2014 07:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga