Učenicima srednjih škola uskraćeno opšte obrazovanje?

24/10/2014 16:29

Učenicima srednjih škola uskraćeno opšte obrazovanje?

Generacije učenika koji su poslednjih nekoliko godina završili srednje stručne škole, učinili su to bez jednog jedinog časa istorije. Medicinski tehničari – sestre, na primer, srpski jezik i književnost uče u istom broju časova koliko uče i strani jezik.

Smatra se da ovakva vrsta nastavnog programa loše utiče na opšte obrazovanje učenika. Ovaj program najzastupljeniji je kod oglednih smerova, koji će uskoro preći u redovan obrazovni sistem.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja se u velikoj meri zalaže da svršeni srednjoškolci ne završe bez osnovnih znanja o istoriji, maternjem jeziku, kulturi i društvu u kome žive kao i njegovim bitnim faktorima.

Zavod se bori da ogledni smerovi, nakon što postanu redovan deo obrazovnog sistema, ubace opšteobrazovne predmete. Nacionalni savet za srednje stručno obrazovanje smatra da je iz naziva oglednih odeljenja dovoljno izbaciti reč ogled.

Jedini opšteobrazovni predmeti koji su trenutno zastupljeni u oglednim smerovima su matematika, fizičko, srpski jezik i strani jezik. Ostali predmeti opšteg obrazovanja su na listi izbornih predmeta, tačnije škole mogu da ih izaberu, tako da se na listama većine odeljenja nisu našli istorija ili geografija. Smatra se da je ovaj sistem obrazovanja, bez istorije ili geografije, veliki udar na ličnu i nacionalnu kulturu.

24/10/2014 16:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga