Zanimljivosti o lepom, plavom Dunavu!

05/10/2016 16:51

Zanimljivosti o lepom, plavom Dunavu!

Dunav protiče kroz našu državu, na njegovom ušću sa Savom nalazi se Beograd, a kako biste saznali još zanimljivih činjenica o ovoj reci – nastavite da čitate!

1. Od Crne šume do Crnog mora

Dunav teče od Nemačke regije Crna šuma, gde izvire, pa sve do Crnog mora u koje se uliva.

Dunav protiče kroz Budimpeštu

Dunav protiče kroz Budimpeštu

2. Mesto mnogih rečnih bitki

Mnoge rečne bitke odvijale su se na Dunavu, zbog čega se na dnu ove reke nalaze mnogi moćni ratni brodovi koji su izgubili bitku.

Stotine nemačkih brodova plovilo je 1944. godine Dunavom, a kako su videli da je poraz neizbežan – to im je bio put kojim su bežali od Sovjetskog saveta. Upravo brodovi nemačke vojske iz perioda Drugog svetskog rata nalaze se u koritu Dunava, a poneki se mogu i videti – kada nivo vode drastično opadne.

3. Dunav obezbeđuje vodu milionima ljudi

U centralnoj Evropi Dunav je veoma značajan kada je u pitanju snabdevanje vodom jer ogromna količina vode u koritu Dunava koristi se kao pijaća voda za milione ljudi.

Dunav ispod Petrovaradinske tvrđave (Novi Sad)

Dunav ispod Petrovaradinske tvrđave (Novi Sad)

4. Značajna plovna ruta

Dunav je zbog svog položaja veoma značajan plovni put u Evropi. Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem, a zahvaljujući širini ove reke – Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

5. Povezuje 10 država

Dunav protiče kroz ili pored ukupne 10 država, kao i kroz četiri prestonice – Beč, Beograd, Budimpeštu i Bratislavu. Zbog ovog predstavlja i veoma značajnu turističku destinaciju pa se upravo pored Dunava nalaze mnoge biciklističke staze, pešačke rute, ali i značajni spomenici kulture i slično…

Bratislava je jedan od četiri glavna grada kroz koje protiče Dunav

Bratislava je jedan od četiri glavna grada kroz koje protiče Dunav

6. Najduža “neruska” reka u Evropi

U Evropi je najduža reka Volga koja je dugačka 3.692 kilometra i prostire se u zapadnom delu Rusije, ali je Dunav najduža “neruska” reka – dužine 2.860 kilometara i proteže se od Nemačke do Ukrajine.

7. Dunav je dom različitim vrstama životinja i biljaka

Dunav je stanište različitim vrstama životinja i biljaka, pa se tako Dunav može pohvaliti brojem od 200 vrsta ribe koja živi u njegovoj vodi.

8. Crna šuma – izvor lepog, plavog Dunava

Budimpešta

Budimpešta

Švarcvald je mestu u Nemačkoj gde izvire Dunav i odakle započinje svoj put do Crnog mora. Nastaje od nekoliko manjih reka koje se sreću i postaju jedna od najznačajnijih reka u Evopi. Međutim, iako izvire u Nemačkoj, Dunav bi “svojim domom” mogao da nazove Mađarsku – jer upravo trećinom svog toka Dunav prolazi kroz ovu državu.

Izvor: Nacionalna geografija

05/10/2016 16:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga