Državna matura odložena za 2023. godinu

10/03/2021 19:23

Državna matura odložena za 2023. godinu

Završni ispit ili Državna matura – za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizovaće se školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije.

Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, a koju je formirao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži, sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje aktivnosti.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali to predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave zbog pandemije koronavirusa.

Komisija će nastaviti pažljivo da prati pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura”.

Jedan od fokusa Komisije, dodaju u ministarstvu, biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

U Ministarstvu dodaju da u cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, imaju podršku EU.

10/03/2021 19:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga