“Najzelenija” zgrada na svetu

07/11/2014 16:17

“Najzelenija” zgrada na svetu

Egipat je jedno od poslednjih odredišta na kojem se planira gradnja futurističkih zgrada koje su ekološki nastrojene.

U Kairu se planira izgradnja kompleksa vrednog više milijardi funti, a biće ekološki nastrojen – sadržaće solarne panele, turbine na vetar i cevi za grejanje, a sadržaće 1.000 stanova.

Osim toga, u prva tri sprata nalaziće se i šoping centar sa četiri podzemna nivoa za parkiranje, apotekom i jaslicama.

Ovaj moderni projekat dizajnirao je belgijski arhitekta Vinsent Kulbou. Kompleks će imati sve što je potrebno, proizvodiće svoju struju i regulisati temperaturu, energiju i otpad.

Za hlađenje će se koristiti snaga vetra kao i drveće i biljke. Takođe se planira ugradnja ventila za vazduh za prirodno hlađenje.

Model zgrade. Foto: vincent.callebaut.org

Model zgrade. Foto: vincent.callebaut.org

Za grejanje će se koristiti geotermalne pumpe koje će na efikasan i ekološki način korisiti toplotnu energiju i zagrevati vodu.

Vrh kompleksa biće prekriven solarnim pločama po kojima će moći da se hoda, a koje će, osim proizvodnje elektriciteta, praviti hladovinu za baštu na vrhu zgrade, a tu će se nalaziti i bazeni i sportski tereni.

Zidovi prekriveni biljkama će smanjiti temperaturu tokom toplih letnjih dana, a predstavljaće i efikasan način recikliranja vode.

Unutrašnjost zgrade biće opremljena pametnom tehnologijom, i za stanove i za kancelarije, što znači da će unutar zgrade moći da se naprave različite zone, sobe i temperature. Postojaće senzori koji će voditi evidenciju o broju ljudi prisutnih u prostoriji, o pokretima, temperaturi i količini svetlosti, i podešavati sve parametre tako da štedi energiju i stvori savršenu atmosferu.

Kompleks će zauzimati 450.000 kvadratnih metara, a koštaće 3,9 milijardi funti.

07/11/2014 16:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga