Životinje koje žive najduže

27/07/2016 12:43

Životinje koje žive najduže

Priroda svih živih bića je drugačija. Životni vek ljudi u proseku iznosi 71 godinu, ali zato postoje druga bića koja mogu mnogo duže da žive, ali i čiji je životni vek svega pet minuta.

Među najdugovečnijim životinjama postoje i one koje mogu da žive čak 11.000 godina, a ovo su samo neke od životinja koje mogu da žive mnogo duže od ljudi:

Sunđeri

Često se zaboravlja da su sunđeri životinje – iako ne poseduju neke od osobina koje su zajedničke drugim životinjama. Upravo je njihov životni vek jedan od najdužih, pa tako postoje vrste koje mogu živeti više hiljada godina. Sunđer iz dubina mora pod nazivom Monorhaphis chuni može da živi čak 11.000 godina!

Školjke

skoljke

Stručnjaci procenjuju da je životni vek jestivih okruglih školjki oko 225 godina, ali postoje i izuzeci. Tako je pronađena jedna školjka Ming koja je umrla sa 507 godina kada su naučnici pokušali da je izvuku iz voda Islanda.

Neke vrste riba

I među ribama postoje one koje imamu izuzetno dugačak životni vek, pa se upravo po tome ističe smuđ iz dubokih mora, pod nazivom orange roughy, koji može da živi i 175 godina.

Kit

kit

Kada su u pitanju sisari, definitivno najduže živi grenlandski kit, koji može da doživi i 200 godina. Kao razlog za njihovu dugovečnost stručnjaci navode – stanište, jer oni žive u hladnim vodama, što kod njih izaziva niže telesne temperature, pa samim tim i sporiji metabolizam, zahvaljujući čemu se manje oštećuju tkiva.

Čemu kornjačama služi oklop?

Džinovska kornjača

Trenutno najstarija životinja koja živi na kopnu je džinovska kornjača po imenu Džonatan, koja živi na području guvernerove palate na Svetoj Jeleni – ostrvu u zapadnoj Africi.

Neke vrste ptica

Najstarija poznata divlja ptica je 65-ogodišnji laysan albatrospo po imnu Vizdom, iako pripadnici njegove vrste najčešće žive do 40 godina.

Kakapo, kritično ugrožena vrsta papagaja sa Novom Zelanda živi do 60 godina, a na Zemlji postoji nešto više od 100 papagaja ove vrste.

27/07/2016 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga