Pred osmacima novi uslovi polaganja male mature

18/01/2015 18:08

Pred osmacima novi uslovi polaganja male mature

Za polaganje završnog ispita u osnovnoj školi, učenici moraju pripremiti gradivo iz maternjeg jezika, matematike, a biće im potrebno i znanje iz biologije, geografije, fizike, hemije i istorije.

Zbirke zadataka za pripremu male mature mogu se kupiti od ponedeljka 19. januara po ceni od ukupno 600 dinara.

Razlika između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg polaganja ispita je u sistemu bodovanja. Ove godine tri testa koja će polagati zajedno će donositi maksimalno 30 bodova, dok će uspeh od šestog do osmog razreda osmacima doneti najviše 70 bodova.

Prošle godine je ukupan broj bodova koji su osmaci mogli dobiti na polaganju mature bio 40 (testovi iz matematike i maternjeg jezika nosili su po 16, a kombinovani test 8 bodova), što je umanjilo bodove koji im se dodeljuju u skladu sa prosekom ocena koji su imali na kraju poslednja tri završena razreda.

Sada kada je izjednačen maksimalni broj bodova koji nose testovi na polaganju, bodovi na osnovu dotadašnjeg uspeha u školi igraće veću ulogu u rangiranju učenika pri upisu u srednje škole.

Kako se učenici spremaju za testove?

ucenje

Osmaci se pripremaju za polaganje mature i u školi i na privatnim časovima

 

Zbirke zadataka koje služe za pripremu polaganja male mature u prodaji su od 19. januara. U tri zbirke podeljeni su zadaci iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani zadaci iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije. Za svih 450 zadataka, koliko će ih biti u svakoj zbirci, postoje i rešenja koja su u sklopu zbirke.

Učenici osmog razreda pripremne časove imaće u svojim osnovnim školama, a, kao i svake godine, privatni časovi su za mnoge nezaobilazni. Cene za pripremne časove van škole mogu koštati i do 2.800 dinara za jedan predmet, dok se nudi i priprema svih predmeta koji će se nači na maturskom ispitu – po ceni od 50.400 dinara. Za ovaj novac učenici mogu dobiti 144 časa od po sat vremena iz svih predmeta – maternji jezik, matematika, geografija, biologija, istorija, fizika i hemija.

Obaveza profesora je da drže pripremnu nastavu

Profesori u osnovnim školama u obavezi su da održavaju pripremne časove za učenike iz svih predmeta koji će se naći na testovima završnog ispita. Pored 10 časova iz sedam predmeta, profesori imaju obavezu i da drže dodatnu nastavu svim budućim srednjoškolcima koji imaju nedoumice u vezi sa gradivom.

Takođe, profesori osnovih škola imaju pravo da drže i privatne časove pripreme za malu maturu, međutim, ne smeju te časove držati učenicima kojima predaju u školi. Reklamni materijali za privatne časove mogu se naći i u školama.

Kalendar male mature

Još uvek nije poznato koji su datumi određeni za polaganje male mature. Kao i do sada, ispiti će biti održani u junu mesecu. Pre toga, osmake očekuju probni testovi iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test koji su zakazani za 24. i 25. april.

O organizaciji, pripremama i tehničkim detaljima vezanim za polaganje male mature, kao i da li će testovi nositi oznaku “interno” kako bi se što bolje zaštitio njihov sadržaj, pobrinuće se novoformirana Jedinica za sprovođenje završnog ispita.

 

18/01/2015 18:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

6 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Snežana Tešanović
5 godine ranije

bolje bi bilo da ukinu te testove pogotovo kombinovane i vrate kao nekad ko hoće upisati četvorogodišnju školu neka polaže prijemni i to je to

ljiljana
7 godine ranije

Ma, pustite decu da upisu sta zele ,i onako skole ostaju bez dece ,neki smerovi se ukidaju .Koliko skola nema dovoljno upisane dece ,koliko ostaju prazna mesta.Srednja skola treba da bude obavezna,Skolujte potrebne profile ,deca ce sama sebe naci .Kakvi prijemni ispiti ,za faks uredu ,ali za srednju skolu gluposti .Kazete da pojednostavljate skolovanje a ono sve vise koplikovano.profesorima, dati pitanja za prijemni ako oni odgovore bog me ubio…svaka cast pojedincima.

pera
7 godine ranije

kog datuma se polaze mala matura

Andrijana Petrovic
7 godine ranije
Reply to  pera

15,16 i 17 jun

Rejhan
7 godine ranije

Kako se racuna broj bodova od 6. 7. i 8. razreda?

Lara
7 godine ranije
Reply to  Rejhan

Uspeh iz 6. množiš sa četiri, a iz 7. i 8. sa pet. 🙂

Pretraga