Učenici lagano položili kombinovani test

25/07/2014 09:58

Učenici lagano položili kombinovani test

U Beogradu je preko 88 posto đaka upisalo srednje škole koje su ispisali u svojim listama želja među prve tri, a od tog procenta 67,3 posto učenika raspoređeno je po prvoj želji. Republička upisna komisija razmatra predlog da se iduće godine umesto 20 želja na listi, napiše najviše 10. Smatra se da će to biti dovoljno jer se većina učenika rasporedi u prvih 7 želja.

Od 66 332 učenika sa završenim osmim razredom, nakon dva upisna kruga srednje škole je upisao većinski broj učenika i očekuje se da će u avgustovskom roku na ispit izaći još 1 118 učenika. U školama je ostalo slobodno više od 12 000 mesta, od čega najviše u stručnim školama trećeg stepena, dok još uvek ima mesta i u četvorogodišnjim zanimanjima kao i u gimnazijama.

Ispit je protekao regularno i uspešno na zadovoljstvo većine učesnika. Učenici su veoma dobro uradili kombinovani test za koji su kružile priče da će biti veoma težak. Prosečni bodovi iz srpskog jezika su bili 9.22 dok je iz matematike broj bodova iznosio 8.57 od mogućih 16. Prosek bodova kombinovanog testa iznosio je 4.87 od mogućih 8.

Srednje škole i smerovi koji su bili najteži za upis ove godine bili su medicinska sestra u vranjskoj medicinskoj školi “Dr Izabel Emsli Haton“, ETŠ “Nikola Tesla” na oglednom odeljenju elektrotehničar informacionih tehnologija i prirodno-matematički smer u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Ovakvi rezultati nisu bili veliko iznenađenje, sem činjenice da je u nekim gimnazijama drastično opao prosek bodova potrebnih za upis.

Za najatraktivnije škole ove godine, smatraju se gimnazija u Novom Sadu “Jovan Jovanović Zmaj“, IX gimnazija u Beogradu, Gimnazija “Bora Stanković” iz Niša, kao i većina medicinskih škola, jer je ove godine poraslo interesovanje za obrazovne profile zdravstvene struke.

25/07/2014 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga