Na današnji dan preminuo Džordž Orvel

21/01/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Džordž Orvel

Na današnji dan, 21. januara 1950. godine, preminuo je engleski pisac, esejista i kritičar, jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka, Erik Artur Bler, poznatiji kao Džordž Orvel.

Rođen je 25. juna 1903. godine u Indiji, gde je njegov otac bio stacioniran kao britanski vojnik. Godinu dana kasnije, sa majkom i starijom sestrom seli se u Englesku, a otac ih je retko posećivao, sve dok nije napustio službu 1912. godine.

Orvel je bio čudno, povučeno i često bolesno dete, zbog čega je bio i usamljen, pa je imao naviku da izmišlja priče. Već sa četiri godine napisao je svoju prvu pesmu, a njegov rad objavljen je prvi put u lokalnim novinama kada je imao samo 11 godina.

Pročitajte šta su o vremenu rekli veliki mislioci, naučnici, umetnici…

Studije je završio u Itonu, a zbog nedostatka novca nije mogao da nastavi školovanje, pa se priključio indijskoj imperijalističkoj policiji. Posle pet godina provedenih u Burmi, Orvel se vratio u Englesku sa ciljem da postane pisac.

Ostao je upamćen kao autor futurističkih i satiričnih romana inspirisanim modernim totalitarizmom. Njegova najpoznatija dela su: “Životinjska farma”, “1984”, “Niko i ništa u Parizu i Londonu”.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih pisaca 20. veka, Džordža Orvela pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

21/01/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga