Na današnji dan preminuo Volt Dizni

10/12/2022 10:22

Na današnji dan preminuo Volt Dizni

Na današnji dan, 15. decembra 1966. godine, preminuo je tvorac modernog crtanog filma, kreator crtanog lika Miki Mausa, producent i autor stripova, Volt Dizni.

Volt Dizni i Miki Maus

Volt Dizni i Miki Maus

Volter Elijas Dizni, poznatiji kao Volt Dizni, rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao jedno od petoro dece u porodici.

Već u ranom detinjstvu počeo je da crta i da svoje slike prodaje komšijama i porodičnim prijateljima, a iz Marselinija (u Misuriju) sa porodicom se preselio u Kanzas siti 1911. godine.

Srednju školu je pohađao u Čikagu, gde je crtao stripove za školske novine, a istovremeno je išao i na časove crtanja i fotografije. Sa 16 godina napustio je školovanje i odlučio da se priključi vojci koja ga je odbila jer je bio maloletan.

Umesto u vojsku, Volt Dizni je otišao u Francusku, gde je preko Crvenog krsta vozio ambulantna kola. Nakon povratka iz Francuske 1919. godine zaposlio se kao crtač novinskih stripova u studiju “Pesmen-Rubin”.

Više o životu, stvaralaštvu i karijeri najpoznatijeg producenta i kreatora crtanih filmova, dobitnika 29 Oskara za svoj rad – Volta Diznija, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

10/12/2022 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga