Na današnji dan rođen je Mihailo Petrović Alas

06/05/2015 13:35

Na današnji dan rođen je Mihailo Petrović Alas

Na današnji dan, 6. maja 1868. godine u Beogradu rođen je srpski pronalazač i matematičar Mihailo Petrović Alas.

Alas je završio Prvu beogradsku gimnaziju, a zatim je školovanje nastavio na Prirodno-matematičkom odseku Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studije je nakon toga nastavio u Parizu, gde je dobio diplomu iz matematike i fizičke nauke.

Doktorsku disertaciju odbranio je na Sorboni, gde je radio među vodećim svetskim stručnjacima. Kasnije je počeo da radi kao profesor matematike u Velikoj školi u Beogradu, nakon čega je postao dopisni član Srpske kraljevske akademije, kao i Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu i srodnim institucijama u Varšavi, Pragu i Bukureštu. Sa 31 godinom postao je redovan član Srpsle kraljevske akademije.

Zbog svojih doprinosa i pomoći u različitim akademskim poduhvatima, 1939. godine Alas je postao jedan od počasnih doktora Beogradskog univerziteta (koji je nastao od Velike škole), a iste godine nagrađen je ordenom Svetog Save prvog reda. Alasova veština i poznavanje matematike omogućili su mu da osnuje prvu Beogradsku matematičku školu. U godinama koje su usledile iz ove škole su proistekli mnogi dobri matematičari koji su nastavili Alasov rad.

Nadimak „Alas“ – rečni ribolovac – potiče od njegove ljubavi prema ribolovu. Međutim, on nije bio samo poklonik ribolova, već je postao i stručnjak na ovom polju. Godine 1882. postao je ribarski šegrt, a 1895. godine je čak polagao ispit za ribarskog majstora. Njegova ljubav prema ribolovu je bila tolika da je čak jednom prilikom učestvovao i u pregovorima za zaključenje konvencije o ribolovu sa Rumunijom, a imao je udela i u dogovorima s predstavnicima Austro-Ugarske o zaštiti ribolova na Drini, Dunavu i Savi.

Umro je 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu, a sahranjen je na Novom groblju.

Više o životu Mihaila Petrovića Alasa pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

06/05/2015 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga