Batina (ni)je iz raja izašla

02/12/2014 13:43

Batina (ni)je iz raja izašla

Roditelje u Srbiji je teško uveriti da se deca ne mogu vaspitati batinama. Ipak, oko 3.000 njih je potpisalo peticiju kojom se te metode vaspitanja zakonom zabranjuju.

Cilj akcije “Roditelj plus = batine minus” pokrenute u maju je da se zakonom zabrani svaki vid telesnog kažnjavanja dece. U sklopu ove akcije organizovana je tribina u Domu omladine gde su deca i roditelji razgovarali na ovu temu.

“U, bilo je gadno, selili smo se, selidba je onako stresna stvar, a u celom tom ludilu sestra i ja smo se pobili međusobno, a onda smo i dobili batine – to su te koje pamtim”, ispričao je novinar Dušan Šaponja.

I predsednica Saveta dece Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) Mila Eraković kaže da se seća batina iz detinjstva kada je istrčala na ulicu i zamalo su je kola udarila, pa je njena majka pobesnela i istukla je.

Slične priče nekada su se objavljivale u dečjim časopisima, a danas retko ko javno govori o tome da tuče svoje dete, što ne znači da to niko ne radi.

Saša Stefanović iz MODS-a rekao je da se ova organizacija ne zalaže za vaspitanje koje deci sve dozvoljava, nego veruju da roditelji mogu da uspostave sa decom takav odnos da do batina ne mora da dođe.

I deca se slažu da je razgovor mnogo bolji od čvrge, šamara i pruta.

Jedan od učesnika tribine rekao je da će deca koja u detinjstvu dobijaju batine imati isti taj stav u životu, verovatno će tući svoju decu i biti nasilni prema drugim osobama.

Ne postoji evidencija o tome koliko bijemo decu i zašto to radimo, a nema ni zakona koji to zabranjuje.

Iz tog razloga se nacrtom novog Zakona o pravima deteta predviđa zabrana telesnog kažnjavanja, a cilj peticije “Roditelj plus = batine minus” je da broj potpisa bude dovoljan argument da se to i ostvari.

Roditelji koji su peticiju potpisali žele zakonsku mogućnost da pozovu na odgovornost one koji tuku decu.

Izvor: RTS

02/12/2014 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga