Kako pomoći tinejdžeru koji ima problema sa vršnjacima?

31/07/2014 14:33

Kako pomoći tinejdžeru koji ima problema sa vršnjacima?

Problemi sa vršnjacima mogu imati različita značenja za tinejdžere. To bi moglo da znači da tinejdžer nema drugova, ima previše drugova, prati slepo akcije svog druga, ljuti se na drugove a ne iskazuje to onako kako treba, ili mora da se nosi sa vršnjacima koji su nasilni…

Ovo su problemi sa  kojima svaki adolescent mora naučiti da se nosi. Ukoliko ste roditelj tinejdžera pokušajte da mu pomognete u rešavanju ovih problema, naročito ukoliko ti problemi počnu da utiču na njega u školi i pri ispunjavanju dnevnih obaveza.

  • Razgovarajte sa vašim detetom i pokušajte da čujete celu priču od njega. Ponekad tinejdžeri koji vas nikad ne bi slagali, imaju poteškoća u razgovoru sa roditeljima na ovu temu, posebno kada se tema tiče vršnjaka kojeg se vaše dete plaši.
  • Pokušajte da fokusirate vaše dete, tako što ćete mu izložiti vaša očekivanja vezana za njegovo školovanje, ponašanje i ocene. Saosećajte se sa detetovim problemom i izložite mu plan kojim bi ste mu pomogli, ali ostanite dosledni svojim očekivanjima.
  • Pohvalite vašeg tinejdžera s vremena na vreme ukoliko je uspeo da ostvari ono što je očekivano. Ukoliko nije, pružite mu ohrabrenje kako bi nastavio sa pokušajima.
31/07/2014 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga